Sint-Kamillus verwelkomt eerste bewoners in long stay-afdeling voor geïnterneerden

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Deze week zijn de eerste bewoners toegekomen in de long stay-afdeling van het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. Die afdeling is speciaal ontworpen voor mannelijke geïnterneerden die niet meer in aanmerking komen voor verdere behandeling en ook weinig kans maken op reïntegratie in de maatschappij. De eerste week van juli zullen alle 30 plaatsen op de afdeling ingenomen zijn.

De afdeling is de eerste in zijn soort in ons land. Tot nu toe ontbrak er een aangepaste opvang voor langdurig geïnterneerden. België is meermaals veroordeeld omdat die doelgroep in gevangenissen verblijft, zonder de gepaste zorg of begeleiding. Met de opening van de afdeling in Bierbeek wordt er dus een ontbrekende schakel in de forensische psychiatrie ingevuld.

Hoewel het een gesloten en beveiligde afdeling is, is het toch ook de bedoeling om de buitenwereld binnen de muren van de afdeling binnen te halen op verschillende manieren. “Zo worden onze bewoners niet van de wereld afgesloten”, zegt therapeutisch coördinator Steven Degrauwe. “We zoeken daarom trouwens nog vrijwilligers die willen meehelpen in de tuin. Op die manier hopen we ook het stigma van de forensische psychiatrie te verkleinen.”

Werken in de forensische psychiatrie vraagt een gespecialiseerde achtergrond.  Daarom werd voor deze afdeling een team geselecteerd met voldoende ervaring en een hoop enthousiasme. “De afgelopen maanden werden er daarbij ook nog een aantal specifieke trainingen en vormingen afgewerkt”,  vertelt afdelingshoofd Johan Vanderwaeren.

De nieuwe afdeling wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block en de minister van Justitie, Koen Geens.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans