Schrijversduo Bogaerts

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Schrijversduo Willy en Steven Bogaerts hebben hun negende boek klaar: ‘Omerta’. Ook in dit misdaadverhaal is de eigenzinnige en introverte Leuvense politiecommissaris Claude Bottu het hoofdpersonage. Waarover gaat deze nieuwe thriller? We vroegen het aan Willy en Steven.

Het verhaal is net als jullie vorige boek ‘Mijn koninklijke minnaar’ gebaseerd op de realiteit.

Willy en Steven: “Dat klopt. Op een dag beweert een man aan de telefoon dat hij voor Zacharias Brecht de scoop van zijn leven heeft. Nog voor de onderzoeksjournalist de oproeper kan ontmoeten, wordt die vermoord. Gelukkig heeft hij voor Brecht een geheimzinnig dagboek nagelaten vol formules en aantekeningen. Er ontstaat een nietsontziende jacht op dat boek waarbij Oostende, Leuven en het idyllische Wilderen in Haspengouw in beeld komen. Een zaak van leven of dood is ingezet. Zullen commissaris Bottu en hoofdinspecteur Boersma op tijd komen om nieuwe moorden te voorkomen?”

De setting van jullie boeken is onveranderlijk Leuven en Oostende. Nu ook weer.

“Ons nieuwste boek speelt zich af in de wereld van de onderzoeksjournalistiek, farmacologie en van het bier en de distillaten. Soms leidt een zaak in een boek naar Limburg. In ‘Omerta’ is dat Wilderen, bij Sint-Truiden. Waarom? Omdat brouwerij Wilderen een succesvolle Omerta rum op de markt bracht. We hebben dan ook samengewerkt met Mike Janssen, de eigenaar van de brouwerij.”

Waaruit bestaat die samenwerking dan concreet?

“De brouwerij zal het boek aanbieden in haar eigen shop en gebruiken bij commerciële acties. We zijn dan ook blij dat ons boek zo buiten het traditionele circuit van de boekhandel treedt en het een langere levensduur krijgt dan de gangbare zes maanden dat een nieuw boek doorgaans in de boekhandel ligt. Het is een nieuwe manier van denken. De praktijk heeft ook uitgewezen dat mensen empathie voelen bij een boek waarin het bedrijf waar ze klant zijn een rol speelt. Anderzijds zorgen wij er dan weer voor dat de brouwerij in de boekhandel geraakt, in de bibliotheek en zelfs op de jaarlijkse boekenbeurs. Een win-win situatie.”

Ook nieuw is dat jullie boek niet meer wordt uitgegeven bij een traditionele, grote uitgever, zoals dat met alle vorige boeken het geval was.

“We hebben gekozen voor de jonge Vlaamse uitgeverij BoekBoek uit Leuven die tot nog toe uitsluitend ebooks op de markt bracht. Met succes, want bepaalde boeken werden duizenden keren gedownload. Wat in strijd is met de bewering dat het ebook in Vlaanderen moeilijk van de grond komt. Misschien is juist het feit dat BoekBoek de prijs bewust erg laag houdt en het leeuwendeel van de verkoopprijs van het boek naar de auteur gaat, een verklaring voor het succes van de nu twee jaar jonge uitgeverij.”

Er staat zowaar een papegaai op de cover, een vleugje exotiek?

omerta-2“De rum van Brouwerij Wilderen heeft een unieke blend van een geïmporteerde, vijf jaar oude Jamaicaanse rum en de diepbruine kleur die smaken van vanille, verborgen bourbon vaten en karamel verraden. Dat alles gecombineerd met het eigen Wilderen-distillaat en een flink stuk omerta… De zwijgplicht van de bedenkers en de meester-distilleerders… Een auteur zou voor minder aangesproken zijn als inspiratie voor een nieuw spannend boek want rond rum hangt altijd die mysterieuze sfeer van gedempte gesprekken en de rook van Havana-sigaren.”

Slotvraag: zijn jullie nu uitgeschreven of volgt er de komende jaren nog iets?

“Er liggen nog twee uitgewerkte manuscripten klaar met commissaris Bottu in een glansrol. Volgend jaar gaan we eerst nog het boek ‘Vrouwen en stille mannen’ uitbrengen. Een remake van ‘De Stille Man’, de psychologische roman waarvoor de bekende Mechelaar Albert van Hoogenbemt jaren terug bekroond werd met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor proza. Dat boek werd tot op heden verschillende malen herdrukt en heruitgegeven en geldt als een klassieker op het gebied van de ‘Vatersuche’. Daarin wordt de vader uit de zoon opnieuw geboren. Merkwaardig is dat het hoofdpersonage in ‘De Stille Man’ wijlen mijn grootvader was.”

‘Omerta’ ligt in alle vestigingen van Standaard Boekhandel en Carrefour en is verkrijgbaar bij de onafhankelijke boekhandel en de gekende internetwinkels. Het telt 250 pagina’s en kost 18,95 euro (slechts 8,95 euro als ebook). Nog dit: Willy en Steven Bogaerts zullen ook te zien zijn in het populaire Eén-programma ‘Iedereen beroemd’, waarin ze hun licht laten schijnen op dingen zoals geluk, herinneringen, spijt en dromen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans