Schrijfster Rita Vrancken brengt tweede roman uit

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

In 2017 debuteerde Rita Vrancken met Buiten blijft het zondag. Het boek kon rekenen op veel mediabelangstelling. Nu brengt de auteur een tweede roman op de markt: Het ouderlijk huis, een beklijvend verhaal over de twijfel tussen wraak en verzoening.

Van kindsbeen is Rita een verwoed lezer en schrijft ze voor het plezier.  Romans schrijven en publiceren vond ze echter iets voor anderen, een ver van mijn bed show. In 2011 schrijf ze zich toch in aan de schrijversacademie voor een Hogere Graad. Vooral om meer plezier te vinden in het schrijven en om de boeken van anderen beter te begrijpen.

Buiten blijft het zondag

In het tweede jaar van de opleiding wordt ze plots heel erg ziek. Op 48 uur tijd verliest ze haar spraak, moet kunstmatig worden gevoed en beademend. “Ik raakte totaal verlamd. Een locked-in ten gevolge van een zeldzame autoimmuunziekte. Op het moment dat mijn zoon voor de eerste keer mijn ziekenkamer binnenkomt, schrikt hij zichtbaar.  Hij is vijftien dan, een puber nog. Ik besloot om mijn verhaal aan het papier toe te vertrouwen, als steun voor hem, als een soort pleister op de wonde.”  Vanaf ze daar fysiek in staat toe is, typt Rita langzaam – met twee duimen – de lang opgespaarde woorden uit. Een paar jaar later dan initieel gepland, studeert ze met dit werk af, en behaalt grootste onderscheiding. Voor het eerst drong de noodzaak om een boek te schrijven en uit te geven zich op.

De weg van het schrijven was moeizaam, maar een uitgever vinden voor Buiten blijft het zondag was dan weer bijzonder makkelijk. Uitgeverij Vrijdag – de uitgeverij waar Rita haar zinnen had op gezet –   was meteen enthousiast en gaf  de roman uit in februari 2017.

Het ouderlijk huis

Ook Het ouderlijk huis, de roman die sinds kort in de boekhandel ligt, is uitgegeven door Vrijdag. Dit boek is niet autobiografisch.

Inspiratie vindt Rita onder andere in muziek. “In beide boeken speelt muziek een erg belangrijke rol. Het ouderlijk huis werd niet zonder reden voorgesteld onder de vleugels van Leuven Jazz. Ook schilderkunst is een belangrijke inspiratiebron. De cover van mijn debuut is van de hand van Luc Zeebroek. De epiloog van Het ouderlijk huis heb ik pas geschreven nadat ik ‘Just knot your own bottom’, het werk van Hervé Martijn dat op de cover staat, zag. Het beeld drong door tot in het verhaal zelf.”

Het hoofdthema in Het ouderlijk huis is de twijfel tussen wraak en verzoening. Maar het gaat ook over het spanningsveld tussen loyaliteit en zelfbehoud, de zoektocht naar erkenning, de hunkering naar liefde en verbinding.

“Het verhaal begint op het moment dat Rozane, het hoofdpersonage – na jarenlang niets van het thuisfront te hebben gehoord – een noodoproep krijgt van haar mama. Van in haar kindertijd zint Rozane op wraak voor al wat haar is overkomen. Nu ziet ze haar kans schoon. Meteen besluit ze om haar doodzieke mama op te zoeken en haar alle hulp te ontzeggen, maar eenmaal ze tegenover haar zit, overvalt de twijfel haar. Aan de hand van associatief opgebouwde flashbacks begrijpt de lezer gaandeweg hoe Rozane haar innerlijk kompas is kwijtgeraakt en hoe ze zo’n eeltlaag op haar ziel heeft gekregen.”

Rita Vrancken schrijft niet met een bepaald doelpubliek voor ogen. “Ik schrijf vanuit mijn eigen klankkast, maar besteed wel erg veel aandacht aan stijl, plot, helderheid en spanningsopbouw. De vele positieve lezersreacties overtreffen mijn verwachtingen en geven me moed en energie om te blijven schrijven. In persoonlijke berichten laten lezers weten dat ze het boek erg spannend vinden – het woord Pageturner wordt vaak gebruikt. Het boek zet aan tot zelfreflectie en vergroot het begrip voor ál de betrokkenen die slachtoffer zijn van traumatisering binnen het gezin.”

‘Borderline – Times’ psychiater Dirk De Wachter stelt het zo: ‘Bloedstollende kroniek van de onderhuidse verstikking waarin familiale banden kunnen ontaarden. Verplichte lectuur voor zij die denken dat psychische kwetsuren eenvoudig op te lossen zijn.’

Rita is volop bezig met de research voor haar volgende boek. Een familieroman, geïnspireerd op haar eigen familiegeschiedenis, tegen de achtergrond van WOII.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters