Schoenwinkel vanHaren opent in voormalig Shopping Center

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het voormalige Shopping Center tussen de Diestsestraat en Sint-Maartensdal in Leuven krijgt een nieuwe invulling. Eigenaar Core nv renoveerde het complex en verbouwde de aparte kleinere ruimtes tot twee grote winkelpanden. Eentje daarvan is alvast ingevuld: schoenwinkelketen vanHaren opent er nog deze maand een filiaal.

Het Shopping Center in Leuven lag er de laatste decennia behoorlijk verloederd bij. “Stadskanker” werd het complex wel eens – terecht – genoemd. Handelszaken die er ooit bekend waren geworden, zoals De Siervis en Jenna, trokken één voor één weg. Ook voor het stadsbestuur van Leuven was de verloedering een doorn in het oog, maar veel kon ze er niet aan veranderen.

De opluchting was dan ook groot toen ontwikkelaar Core nv in 2015 alle afzonderlijke handelsruimtes begon op te kopen, om het complex daarna in zijn geheel te vernieuwen. Aanvankelijk bestond het plan om er één grote winkel in onder te brengen, waardoor de geruchten over een Primark of Media Markt in Leuven aanzwengelden. Maar uiteindelijk werden het twee winkelruimtes: eentje zoekt nog een huurder, het andere is al verhuurd aan schoenwinkelketen vanHaren. De deuren van vanHaren openen nog deze maand. De keten, gespecialiseerd in schoenen en accessoires,  heeft al zo’n 143 filialen, waaronder in Tielt-Winge, Aalst, Bredene, Brugge en Turnhout.

Het gebouw wordt al sinds 1906 gebruikt. Voor het een winkelfunctie kreeg, bood het onderdak aan een garage. In eerste instantie aan garage Vandendries, eind jaren 1960 kwam het in handen van de familie Hergon. Die verhuisde in 1978 naar de Brusselsesteenweg, waarna het pand werd omgevormd tot Shopping Center. Tijdens de recente vernieuwingswerken werd een prachtige glazen dakconstructie ontdekt boven een vals plafond. Op vraag van het stadsbestuur integreerde Core nv de constructie in het vernieuwde winkelpand.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans