Sarkawt Lateef is de 100ste “Taalvloerder” in Leuven

Ann Peeters
11 maanden geleden
door Ann Peeters

Op 1 april vieren de stad en SPIT de 100ste taalvloerder die startte bij de Kringwinkel in Heverlee. Lateef Sarkawt, gevlucht uit Irak, begon op 19 februari aan zijn taalvloer. Taalvloerders uit Eritrea, Soedan, Somalië, Ethiopië, Libië, Afghanistan, Pakistan, Irak, Syrië, Palestina en Yemen gingen hem al voor. Om dit te vieren kregen Lateef en zijn collega’s op maandag 1 april een verrassingsbezoek van schepenen Bieke Verlinden, Lalynn Wadera en Els Van Hoof.

Nederlands leren is één van de grote uitdagingen voor nieuwkomers in België. Daarom werkte de stad Leuven samen met het OCMW het project Taalvloeren uit. Binnen dit project krijgen nieuwkomers de kans om hun Nederlands te oefenen tijdens een werkervaring. Een taal leer je immers niet alleen op schoolbanken, maar vooral tijdens spontane interacties met anderen.

“Taal is dé sleutel tot integratie”, zegt Bieke Verlinden, “maar een taal leer je niet enkel op de schoolbanken. Dankzij Taalvloeren oefenen nieuwkomers al doende hun taal op een werkvloer en leggen ze sneller sociale contacten. Aan de slag als vrijwilliger bij een organisatie of vereniging hebben ze ‘echte’ Nederlandstalige gesprekken en maken tegelijkertijd kennis met een Belgische werkomgeving. Zo groeit hun zelfvertrouwen in het Nederlands en wordt hun nieuwe leven hier weer wat eenvoudiger.”

“Sociale economiebedrijven uit het Leuvense en de NT2-scholen zijn onze geschikte partners daarin”, vult Lalynn Wadera aan. “Zij hebben coaches op de werkvloer die enorm goed werk leveren om werknemers op te vangen, te begeleiden en op te leiden. Zo kunnen ze stilaan groeien en op termijn op eigen benen naar de arbeidsmarkt gaan.”

Bij de start van het project tekende SPIT als sociaal economiebedrijf meteen in. “Voor ons is het belangrijk dat mensen volwaardig kunnen participeren aan de maatschappij”, zegt Lieven Van der Stock, directeur van SPIT. “Werk en kennis van de taal zijn nog altijd twee belangrijke hefbomen om te ontsnappen aan armoede. Vandaar de keuze om ons te engageren voor taalvloeren.”

Samen met 3 andere sociale economiepartners – De Ruimtevaart, Velo en Wonen en Werken – stelt Kringwinkel SPIT dus zijn werkvloeren open voor nieuwkomers. Op die manier krijgen ze een taalbad Nederlands. Sarah Dusart werd aangeworven bij SPIT en begeleidt de mensen op de werkvloer. “Meewerken op de werkvloer is zo veel meer dan een kans om Nederlands te oefenen”, vertelt ze. “Nieuwkomers leren zo ook onze arbeidscultuur kennen en kunnen al proeven van verschillende jobs. Hun zelfvertrouwen en spreekdurf groeit en ze bouwen een sociaal netwerk op.”

“Want dat blijft toch het einddoel”, besluit Els Van Hoof. “We willen iedereen de nodige vaardigheden aanleren om zelfstandig zijn of haar weg te vinden op onze soms complexe arbeidsmarkt. Daarom werken we als stad ook nauw samen met partnerorganisaties zoals de VDAB, die ook de taalcoaches voor dit project hebben opgeleid, om te zorgen dat de verschillende trajecten goed op elkaar aansluiten.”

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters