Sabine Bovend’aerde wil huisdieren redden van woningbranden

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

“Jaarlijks laten honderden huisdieren het leven in een woningbrand. Vaak worden huisdieren immers vergeten bij een woningbrand, vooral omdat mensen zelf in allerijl hun woning moeten verlaten of omdat ze gewond zijn. De brandweer kan bovendien moeilijk inschatten of iemand al dan niet huisdieren heeft.” Daarom oppert Leuvens gemeenteraadslid Sabine Bovend’aerde (Open Vld) het voorstel van een speciale sticker.

“Sinds september 2017 verkoopt de brandweerzone Westhoek als eerste hulpverleningszone van België stickers waarmee de eigenaars van een huisdier kunnen aanduiden hoeveel dieren er aanwezig kunnen zijn in hun woning. Zo kunnen de tussenkomende brandweerploegen in één oogopslag zien hoeveel huisdieren ze mogelijks kunnen aantreffen. Wanneer de situatie het toelaat, vatten zij vervolgens een reddingsoperatie aan om de geliefde dieren veilig en wel met hun baasjes te herenigen”, legt Bovend’aerde uit. “Ook zonder de sticker doen de brandweerploegen natuurlijk steeds hun uiterste best om alle dieren te redden tijdens noodgevallen.  De sticker is echter een praktisch hulpmiddel om de interventie vlotter te laten verlopen.”

“Ook bij een CO2-vergiftiging of bij wateroverlast  komt de sticker trouwens goed van pas! De stickers zijn in de Westhoek te koop bij de brandweer en in de gemeentehuizen van de gemeenten uit de brandweerzone.  Ook niet-inwoners kunnen ze per email bestellen.”

Bovend’aerde stelde het volgende voor aan de Leuvense gemeenteraad:

– Het Leuvens college overlegt met de brandweerzone Oost-Brabant om een sticker ‘Help, red mijn huisdier’ te ontwerpen.

– Het Leuvens college voorziet het nodige budget voor het ontwerp en de druk van deze stickers in de begroting 2018.

– Het Leuvens college verkoopt de stickers in het stadskantoor, via het e-loket, via het OCMW, via de politie en via de dierenasielen waarmee de stad Leuven een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans