Auteur Johan Ickx wint 14de Romulusprijs

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Op 21 april, de officiële feestdag van de stad Rome, werd de veertiende Romulusprijs van de Romevereniging S.P.Q.R. uitgereikt door de Leuvense burgemeester Louis Tobback aan Johan Ickx, auteur van het boek ‘De oorlog en het Vaticaan’.

De laureaat woont en werkt in Rome en ontrafelt met dit boek niet alleen een mysterie uit Wereldoorlog I, maar legt bovendien een unieke en tot dusver onbekende link tussen Rome en Leuven, de thuisstad van S.P.Q.R.

De Romevereniging schenkt de Romulusprijs 2018 aan Johan Ickx voor de manier waarop dit wetenschappelijke werk, dat bij momenten leest als een spannende maar waar gebeurde roman, tot bij het publiek werd gebracht. Het is een leerrijk boek, zeker voor in geschiedenis geïnteresseerde Leuvenaars, dat bovendien een aantal nooit eerder uitgegeven foto’s bevat.

De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in ons land een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu.

De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin. Wie de Romulusprijs ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van en promotie door S.P.Q.R., ontvangt een gratis lidmaatschap van de vereniging en kan rekenen op heel wat media-aandacht in Vlaanderen, Nederland en Italië.

De oorlog en het Vaticaan
Geheim verzet na de brand van Leuven in 1914
Auteur: Johan Ickx Taal: Nederlands
Uitgeverij: Lannoo Eerste druk: oktober 2017
Prijs: 22,50 euro

Foto: Burgemeester Louis Tobback, laureaat Johan Ickx, S.P.Q.R.-voorzitter Eric Claes.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer