Rust er een vloek op de Keizersberg ?

6 juni 2019 | 14u37 | Gepost door redactie
Frederic Hecq is al jaren gefascineerd door de Keizersberg of de Mont César, zoals deze plek in historische bronnen wordt genoemd. Hij doorploegde archieven, ging ter plekke op onderzoek, sprak met ooggetuigen... Het boek ‘De vloek op de Keizersberg’ is het resultaat van zijn jarenlange speurwerk. Het leest als een kroniek vol tegenslagen van de meest uiteenlopende aard.
Het bericht Rust er een vloek op de Keizersberg ? verscheen eerst op Leuven Actueel.

Zomaar een greep uit een aantal bijzondere feiten:

Er liggen tempeliers begraven in de tuin van Abdij Keizersberg, slechts een halve meter onder de grond. In 1184 kregen de tempeliers goedkeuring van de kersverse hertog Hendrik I van Brabant om er een commanderij en een kapel te bouwen. Ze verbleven er tot de orde werd opgeheven in 1312.

De burcht op de Keizersberg was ooit een gevangenis. In 1360 leidde Pieter Coutereel een volksopstand tegen het Leuvense stadsbestuur. Het boterde al enige tijd niet tussen Coutereel en het stadsbestuur, al van sinds hij aantrad als meier. Coutereel koos het kamp van de handwerkslieden en verzette zich tegen de adel. Hij bezette het stadhuis en nam de schepenen gevangen, die in de (leegstaande) burcht op de Keizersberg opgesloten werden.

De abdij werd gespaard van brandstichting in de eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog, dankzij een Duitser, Oberleutnant Gustav Reinbrecht. Toen hij het klooster leeg aantrof, zonder monniken of wapens, vroeg hij nederig aan zijn oversten om het gebouw te sparen. “Het ziet er schitterend uit.”

Spoortunnel

Heeft iemand zich al ooit afgevraagd waarom de open ruimte onder het viaduct van de ring van Leuven luistert naar de naam Engels plein? Dat heeft alles te maken met de Engelse spoorwegmaatschappij die onder andere deze gronden nivelleerde voor de aanleg van een spoorlijn, dwars doorheen de Keizersberg. De spoortunnel onder de Keizersberg is 521 meter lang en nog deels bewaard. S.A. Chemin de fer de Louvain à la Sambre had grootste plannen om een spoorweglijn aan te leggen. Op 29 maart 1846 werd met veel feestgedruis de eerste spade in de grond gestoken… De spoorweglijn kwam er evenwel nooit: het megalomane project kampte met tal van tegenslagen. De oorzaak van het 12 meter diepe zinkgat onder het kerkhof van Keizersberg is hierop terug te voeren.

De toekomst

Vandaag wonen er nog maar vier monniken in de abdij. De benedictijnen zijn op zoek naar middelen voor de renovatiewerken die zich meer dan ooit opdringen. De nabije toekomst van deze plek is wellicht niet rooskleurig, gezien de voorbije en zelfs recente ontwikkelingen geen einde brengen aan de idee dat dit oord vervloekt lijkt. De jammerlijke, doch ordinaire leegstand, en de impressie van overweldigende verlatenheid brengt geen licht aan het einde van deze onfortuinlijke tunnel.

Frederic Hecq is de oprichter van de website en Facebookpagina Leuven Weleer, die intussen bijna 20.000 volgers heeft. Het concept breidde intussen uit naar andere gemeenten over heel Vlaanderen. Hij is gepassioneerd door de geschiedenis van Leuven.

De vloek op de Keizersberg, met veel kleurenillustraties, 160 pg, 24,99 euro in de boekhandel

Het bericht Rust er een vloek op de Keizersberg ? verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over