Ruim één derde zelfstandigen in Vlaams-Brabant is vrije beroeper

Kirsten Bosmans
8 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De Federatie Vrije Beroepen van UNIZO bundelt op regelmatige basis de belangrijkste cijfers over de vrije beroepers in ons land. Zij vertegenwoordigen bijna één derde van het totaal aantal zelfstandigen. In vergelijking met tien jaar geleden is dit een stijging met meer dan 60 procent.

Ook het afgelopen jaar was het de sterkst groeiende groep. De sector van de intellectuele diensten was in 2018 het grootst, met 181.007 beroepsbeoefenaars of 52,94 procent van het totale aantal vrije beroepen. De zorgsector is de tweede grootste (32,32 procent). De Belgische vrije beroeper zet bovendien meer dan 300.000 mensen aan het werk, goed voor gemiddeld 7,08 werknemers per werkgever in het vrije beroep.

“Uiteraard zijn wij blij met de duidelijke signalen dat het vrij beroep maatschappelijk steeds belangrijker wordt, en dat zo veel jonge mannen en vrouwen erin stappen. Onze eerste taak is en blijft hun belangen met verve te behartigen. Hun steeds groeiend aantal is daarbij ook een uitdaging: zowel de kwaliteit als de leefbaarheid moeten gegarandeerd blijven,” zegt Marieke Wyckaert, advocate en voorzitter Federatie Vrije Beroepen.

Vlaams-Brabant kende in 2018 een netto groei van 2.590 zelfstandigen in een vrij beroep (+6,39%). Na Oost-Vlaanderen is dit de sterkste groei van alle Vlaamse provincies. Opmerkelijk, want met een aandeel van 35,29 procent ten opzichte van het totaal aantal ondernemers torent Vlaams-Brabant al ver boven de andere provincies uit (Vlaams gemiddelde 28,98%).

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans