Ruim 60.000 euro voor de versterking handelskernen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant keurde 5 handelskernversterkende projecten goed in de gemeenten Dilbeek, Landen, Tervuren, Tienen en een intergemeentelijk project van Horizon+ voor de gemeenten Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. Deze vijf projecten ontvangen in totaal 61.207,62 euro om hun handelskernversterkende initiatieven uit te voeren.

De versterking van onze handelskernen is belangrijk’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. ‘Door gemeenten te ondersteunen die hiervoor initiatieven nemen, geven we niet alleen zuurstof aan de economie, maar zorgen we ook dat het daar aangenamer wonen is. Met ons economisch beleid spelen we een regisseursrol voor een welvarende en toekomstgerichte regio voor alle Vlaams-Brabanders’.
Tervuren, Tienen en Dilbeek ontwikkelen beleidsvisie op hun handelskern

  • Tienen gaat investeren in haar stadskerngebied en de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, te werken en te winkelen. Daarvoor schrijft de stad de studieopdracht ‘versterken van de detailhandel in Tienen’ uit. Enerzijds wil de stad het kernwinkelgebied afbakenen en een actieplan opstellen met concrete voorstellen om deze afbakening ook zichtbaar te maken. Daarnaast omvat het actieplan voorstellen om de leegstand tegen te gaan. Anderzijds zal er langs de Leuvenselaan een aanzienlijke handelsoppervlakte worden ontwikkeld. De stad gaat erop toezien dat deze zone voor grootschalige kleinhandel in geen geval concurrentie vormt voor de detailhandel in het centrum. Ze gaat daarom het aanbod aansturen en bijkomende randvoorwaarden opleggen. Tienen laat zich hiervoor bijstaan door een gespecialiseerd studiebureau en ontvangt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Landen en Horizon+ maken werk van de versterking van hun handelskern

  • Landen gaat een gemeentelijke cadeaubon invoeren die de zichtbaarheid van de lokale handel moet verhogen en moet aansporen om lokaal te winkelen. Dit initiatief vloeit voort uit het strategisch commercieel plan waaraan de stad momenteel werkt. De cadeaubon zal te verkrijgen zijn via een verkoopautomaat, die geplaatst zal worden op een centrale, toegankelijke plek in open lucht. De gemeente krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
  • Projectvereniging Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken. Het project stimuleert de verweving tussen toerisme en economie.
    Vier kunstzinnige natuurinstallaties, ter hoogte van de vier Vlaamse poorten van het Zoniënwoud, zorgen ervoor dat de bezoekers gemakkelijker hun weg vinden naar winkelgebieden in de buurt. Er worden hiervoor aangepaste fiets- en wandelkaarten gemaakt. Horizon+ krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer