Roemeens-Albanese inbrekersbende opgerold

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense onderzoeksrechter en de federale gerechtelijke politie van Leuven hebben in de afgelopen maanden een Roemeens-Albanese inbrekersbende in kaart gebracht en opgerold. De bende wordt verdacht van minstens veertig woninginbraken over heel Vlaanderen, maar vooral in het arrondissement Leuven. Twee Albanezen en twee Roemenen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten in de cel. Een vijfde verdachte zal overgeleverd worden aan België.

De succesvolle actie is het resultaat van een geslaagde samenwerking met Europol en de betrokken landen Roemenië, Albanië, Italië en Zwitserland. Op 8 maart 2017 werden in aanwezigheid van de Leuvense onderzoeksrechter en de federale gerechtelijke politie huiszoekingen gehouden in Roemenië. Op 7 september 2016 startte een gerechtelijk onderzoek in Leuven naar aanleiding van twee woninginbraken die die nacht gepleegd waren in Keerbergen en Tremelo. Bij de feiten in Tremelo werd geweld gebruikt tegen de bewoner. Hij had de inbrekers betrapt en één van hen vastgegrepen. De daders sloegen hem in het gezicht om weg te raken. De man was acht dagen werkonbekwaam. De twee verdachten van deze inbraak konden ontkomen maar een derde verdachte werd na een achtervolging opgepakt. De 38-jarige Albanees werd een dag later voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

De federale gerechtelijk politie van Leuven voerde naar aanleiding van deze inbraken verder onderzoek. Ze bracht een internationale dievenbende in beeld van Albanese en Roemeense onderdanen die werd aangestuurd vanuit Roemenië. De bende liet zich in met inbraken in woningen, gepleegd bij valavond, waarbij vooral juwelen en cash geld maar ook elektronica, cosmetica en dure handtassen werden geviseerd. De buit en de gelden van de woninginbraken werden overgebracht naar Roemenië. Het onderzoek werd dan ook uitgebreid naar bendevorming en witwassen. De tweede verdachte, een Roemeense vrouw van 29 jaar, werd midden december opgepakt in Leuven en aangehouden. Een derde en vierde verdachte werden in de loop van de voorbije maanden gearresteerd in Roemenië en Frankrijk. Het gaat om een 38-jarige Roemeen en een 34- jarige Albanees. Zij werden inmiddels overgeleverd aan België en aangehouden door de onderzoeksrechter. Een vijfde verdachte, een 29-jarige Roemeen, is opgepakt in Zwitserland en zal overgeleverd worden aan België.

Tot op heden werd een 40-tal woninginbraken aan de verdachte bende gelinkt. De feiten vonden voornamelijk plaats in het najaar van 2016 en situeren zich hoofdzakelijk in het arrondissement Leuven (met feiten in Keerbergen, Tremelo, Tienen, Hoegaarden, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Zoutleeuw, Holsbeek en Leuven) en onder andere in Kapellen-op-den-Bos, Tubeke, Aalst, Gent en Oosterzele. Als gevolg van een uitstekende samenwerking met Europol en de Roemeense gerechtelijke autoriteiten en politiediensten, werden er in aanwezigheid van de Leuvense onderzoeksrechter en federale gerechtelijke politie op 8 maart  drie huiszoekingen uitgevoerd in Focsani (Roemenië) waarbij onder meer 23.000 RON (ruim 5.000 euro) cash geld, juwelen, horloges, cosmetica en handtassen werden aangetroffen en in beslag genomen. Er vonden ook verhoren plaats in Roemenië. Alle inbeslaggenomen goederen zullen worden overgebracht naar België met het oog op teruggave aan de benadeelden. De geïdentificeerde slachtoffers zullen zelf door de lokale politie gecontacteerd worden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans