Rik Torfs wil zichzelf opvolgen als rector KU Leuven

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer
Rik Torfs wil zichzelf volgend jaar opvolgen als rector aan de KU Leuven. Hij is zelf van oordeel dat vier jaar een te korte termijn was om al zijn projecten tot een goed einde te kunnen brengen.
Hij won in 2013 de verkiezingen om het rectoraat van uittredende vicerector Karen Maex, nadat hij kort voordien de politiek had verlaten. In 2005 had hij al een eerste mislukte gooi gedaan naar het hoogste universitaire ambt, dat toen naar Marc Vervenne ging. De kandidaatstelling van Torfs in 2017 is zeker geen donderslag bij heldere hemel. Een tweede termijn zou meteen ook zijn laatste zijn. Een rector mag maximaal twee mandaten van vier jaar aanblijven.

“Ik doe dit graag en zou het werk willen voortzetten. Met een uitstekende ploeg hebben we al heel wat gerealiseerd. Om alle projecten nog beter te kunnen uitwerken, is een tweede termijn aangewezen”, zegt Torfs.

De rector pareert de kritiek dat de publicatiedruk voor onderzoekers en professoren aan de KU Leuven nog steeds zeer hoog is. “Professoren mogen geen machines zijn die publicaties tellen.” Sollicitanten voor onderwijsfuncties moeten sinds kort een bioschets opstellen, waarin ze duidelijk maken wie ze zijn en wat ze willen bereiken. Dat moeten ze illustreren aan de hand van hun belangrijkste publicaties en niet langer met het aantal publicaties.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer