Rik Daems plant wijngaard in aan Keizersberg

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Vlaams parlementslid Rik Daems gaat met zijn bedrijf Vinobelga een wijngaard aanleggen op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg in Leuven, zo meldden Leuvens burgemeester Louis Tobback en nieuwsagentschap Belga. Hij heeft hierover een akkoord gesloten met de Benedictijnenabdij en de stad Leuven, die de site in 2007 voor 99 jaar in erfpacht nam.

Met het initiatief van Daems wordt een historische traditie van wijnbouw op deze locatie in ere hersteld. De oudste gegevens over wijnbouw op deze plek gaan terug tot 1121 toen de toenmalige hertog Godfried op de zuidhelling van de burcht, die zich toen op de Keizersberg bevond, een wijngaard liet aanplanten. Diverse gravures van de abdijsite tonen een kleine wijngaard op dezelfde locatie als diegene die Daems opnieuw wil beplanten.

Vinobelga werd in 1972 door vader Jos Daems opgericht en is een van de pioniers van de hedendaagse wijnbouw in het Hageland. De stad Leuven stelt Daems hiertoe voor een periode dertig jaar een lap grond van circa zevenduizend vierkante meter ter beschikking.

Naast de aanleg van een volwaardige wijngaard wil Leuven ook dat er op een perceel van 1.671 m² een educatieve en toeristische aanplanting gebeurt, een soort toonwijngaard waarin het publiek kan kennismaken met verschillende druifsoorten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer