Rik Daems beschuldigd stadsbestuur van laksheid met straten en stoepen

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Open Vld-bevraging ‘Leuven Spreekt’ gaf vorig jaar aan dat de Leuvenaar wakker ligt van straten en stoepen die er onderkomen bijliggen. “Dat is nu blijkbaar ook (plots) opgemerkt door de meerderheid. Weliswaar pas na 24 jaar in het bestuur”, zegt Rik Daems, lijsttrekker van Open Vld Leuven.

“CD&V Leuven presenteerde onlangs een nieuw platform: Street-ID”, zegt Daems. “Daarmee wil ze de burger betrekken en op de hoogte houden over het onderhoud van alle Leuvense straten. Zo een platform bestaat al lang in andere steden, en het werd onlangs nog beschreven door de liberale burgemeester van Kortrijk, Van Quickenborne. Daar bestaat het al heel lang, weliswaar in de vorm van een app.”

“Tijdens de opeenvolgende jaren hebben we in de gemeenteraad fors aangeklaagd dat de meerderheid er niet in slaagt haar kerntaken waar te nemen. Zo onder meer fatsoenlijke stoepen en straten voorzien”, stelt Rik Daems. “Zo komt men er slechts toe een bijzonder klein bedrag uit te voeren voor deze werken. Reden waarom we in onze alternatieve begrotingen steevast een masterplan straten en pleinen voorzien”, vervolgt Rik Daems.

“Als men de opeenvolgende jaarresultaten bekijkt van de stad dan schrijft men vaak tot wel 80 miljoen euro budget in waarvan met moeite tussen 25 en 35 miljoen euro wordt uitgevoerd. En dat is dan voor alle investeringen. Niet alleen voor stoepen en straten. Met als resultaat dat deze er vaak bijzonder onderkomen bijliggen.”

“Het is opvallend dat de meerderheid nu met veel poeha over stoepen en straten begint, terwijl ze er de voorbije jaren weinig of niets aan heeft gedaan. De meerderheid vergeet blijkbaar dat ze al 24 jaar de mogelijkheid heeft gehad om dit probleem structureel en blijvend op te lossen”, stelt Rik Daems.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans