Rewind Therapeutics haalt 12,5 miljoen euro op Om nieuwe behandeling te ontwikkelen voor multiple sclerose

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het jonge biotech-bedrijf en KU Leuven spin-off Rewind Therapeutics haalde 15,2 miljoen euro op. Het geld zal gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor ziektes waarbij de myeline-laag rond de zenuwen wordt aangetast, zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), zo werd gemeld bij de KU Leuven.

Samen met het KU Leuven Centre for Drug Design and Discovery (CD3), namen drie belangrijke life sciences investeerders het voortouw: Boehringer Ingelheim Venture Fund (BIVF), Merck Ventures BV (MV) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). De financiering werd tevens ook ondersteund door het KU Leuven Gemma Frisius Fonds (GFF).

Myeline, essentieel voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel

Myeline is de vettige substantie die een isolerende laag vormt rond de zenuwbanen, te vergelijken met het plastieken laagje om een elektriciteitsdraad. Deze isolatie zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels tussen de hersenen en de andere cellen. Als de myeline-isolatie niet langer intact is, worden de signalen die door de zenuwbanen lopen niet correct doorgegeven. Hierdoor ontstaan er zware neuronale problemen die uiteindelijk leiden tot een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose. De patiënt krijgt te maken met heel wat verschillende symptomen, die variëren van patiënt tot patiënt: loopmoeilijkheden, coördinatie- en evenwichtsproblemen, buitengewone vermoeidheid, …

Multiple sclerose komt vaak voor onder jongvolwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen. De frequentie waarin de ziekte voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep. In de Benelux is de prevalentie 1 op 1000, in Schotland haast 1 op 500.

Innovatieve therapieën ontwikkelen die de oorzaak van de ziekte aanpakken

De bestaande therapieën voor myeline-gerelateerde aandoeningen verlichten enkel de symptomen maar zijn niet in staat om de ziekte zelf een halt toe te roepen of te genezen. Rewind Therapeutics wil nieuwe therapieën ontwikkelen die de oorzaak van deze ziektes aanpakt: de schade aan het myeline zelf. Op die manier wil men de ziektes een halt toeroepen of zelfs genezen. Dit zou voor de vele patiënten een heel belangrijke doorbraak betekenen.

Rewind Therapeutics zal het geld gebruiken om haar eerste product in het zoekenhuis te brengen en nieuwe kandidaat geneesmiddelen te identificeren. Rewind Therapeutics werd opgericht door CD3 (Leuven, België) en Axxam S.p.A. (Milano, Italië). In nauwe samenwerking met beide organisaties en haar hoogstaand academische netwerk, wil het bedrijf innovatieve en optimale therapieën ontwikkelen voor myeline-gerelateerde ziektes en deze snel in het ziekenhuis en tot bij de patiënt brengen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer