Restaurants serveren 16de-eeuwse haute cuisine

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Koken is ‘in’. Tegenwoordig heeft iedereen tientallen kookboeken in huis. Maar wist je dat 500 jaar geleden al het eerste kookboek in het Nederlands is verschenen? ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ is gedrukt in 1514 in Brussel. Enkele jonge Leuvense chefs lieten zich inspireren door deze oude recepten naar aanleiding van het stadsfestival 500 jaar Utopia.

Met ‘More op het Menu’ proef je hedendaagse interpretaties van recepten van 500 jaar geleden. Schepen Dirk Vansina: “Bezoekers komen naar Leuven om de expo te bezoeken en combineren dit graag met een lekkere lunch of diner, vooral als ze van wat verder komen. Daar spelen we nu op in. Met dit aanbod geven we de bezoekers in Leuven de kans om 500 jaar terug te gaan in de tijd. Niet alleen via tentoonstellingen en rondleidingen, maar ook door deze culinaire ervaring.”

Typisch voor die tijd is dat er werd gekookt met vogelsoorten: fazanten, eenden, patrijzen en kleine zangvogels, maar ook met pauwen en zwanen. Het eten kwam in kommen op tafel en men was dol op fopgerechten waarbij eieren in de vorm van een vis opgemaakt werden of andersom. Naast een enorme hoeveelheid recepten voor sauzen vind je in ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ opvallend veel recepten voor allerhande soorten vis.

Van 20 oktober 2016 tot 17 januari 2017 staat er een Utopiagerecht op de kaart van volgende Leuvense restaurants: EssenCiel, Het Land aan de Overkant, Zarza, Tappaz, Trente en Tafelrond.

“Annelies Vogels, co-curator van de Utopiatentoonstelling en Lucie Vangerven, adviseur toerisme, hebben zes chefs benaderd met de recepten en de ingrediënten uit die tijd”, vertelt schepen Vansina. “Ze waren allemaal erg enthousiast en elk restaurant plaatst minstens 1 Utopiagerecht op het menu gedurende de periode van de tentoonstelling. Wie een lunch bestelt, krijgt trouwens een kaartje met meer uitleg over de 16de-eeuwse ingrediënten en recepten. Zo kan je thuis ook aan de slag.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans