Regionale scholen krijgen subsidies om creatieve projecten te realiseren

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het maken van een muurschildering, een ecologisch verantwoorde wetenschapsopera of met je klas de opnamestudio induiken. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe scholen creatief aan de slag gaan met subsidies in het kader van het dynamoPROJECT. 183 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits meer dan 340.000 euro om zo’n creatief cultuurproject te realiseren. In Vlaams-Brabant gaat het om 25 scholen, goed voor zo’n 50.000 euro. Deze projecten stimuleren de brede ontwikkeling van elke leerling en laten toe dat elke jongere, ongeacht de thuissituatie of sociaaleconomische achtergrond kan genieten van cultuur.

Via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie krijgen scholen elk jaar de gelegenheid een creatief project in te dienen. Elke school van kleuter tot hoger onderwijs kan dat doen vanuit haar eigen identiteit. Een professionele jury staat in voor de beoordeling. Dit jaar zijn 183 scholen geselecteerd die in totaal 342.743 euro krijgen om hun projecten te realiseren. De projecten lopen van februari tot eind juni.

Elk kind laten genieten van cultuur

Het is de ambitie om elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee te laten genieten van cultuur. Cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Cultuur en onderwijs dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent­ontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage.  Het project veronderstelt een intensieve, meerdaagse begeleiding van een externe partner. Maar ook de inbreng van de leerlingen zelf is cruciaal. En de leerkrachten op hun beurt moeten het vuur brandend houden wanneer de professionele partners vertrokken zijn.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Van februari tot juni krijgen 25 Vlaams-Brabantse scholen de kans om hun culturele vleugels uit te slaan. Hiervoor maak ik bijna 50.000 euro voor vrij. Professionals, leraren en leerlingen creëren met deze middelen wervende tentoonstellingen, muurschilderingen, verhalen, muziekevenementen enz. Dankzij het project Dynamo komen duizenden jongeren in contact met de rijke culturele wereld. Ook die jongeren die cultuur thuis niet met de paplepel meekrijgen. Onderwijs en cultuur vinden elkaar hier blindelings met een open blik op de samenleving. Kinderen in contact brengen met cultuur verruimt hun blik op de samenleving. Iets waar we moeten blijven op inzetten. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Ze dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent­ontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage.”

Regionale subsidies

Ook in de Leuvense regio zijn verschillende scholen geselecteerd. Het gaat om: GO! instituut voor buitengewoon secundair onderwijs Woudlucht in Heverlee (2.000 euro), Vrije Lagere School Blauwput in Kessel-Lo (2.000 euro), Vrije Basisschool Paridaens   in Leuven (2.000 euro), GO! atheneum Leuven (2.000 euro), GO! basisschool Hertog Karel in Wilsele (2.000 euro), Vrije Middenschool Leuven (2.000 euro), Miniemeninstituut  in Leuven (2.000 euro), Sint-Albertuscollege – in Haasrode (2.000 euro), Vrije Basisschool Putkapel in Wilsele (2.000 euro), GO! basisschool De Klare Bron/ De Grasmus in Leuven (1.500 euro).

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans