Regionaal digitaal loket kinderopvang start in 3 pilootgemeenten

Ann Peeters
11 maanden geleden
door Ann Peeters

Interleuven werkt aan een regionaal digitaal loket kinderopvang waar al 18 gemeenten uit Vlaams-Brabant aan deelnemen. Het is hiermee het eerste digitale platform dat op zo’n grote schaal wordt opgezet. Dit leverde meteen al een selectie op voor de Gouden Kinderschoen. Het project wordt de komende weken in de pilootgemeenten Herent, Tielt-Winge en Tienen opgestart.

Het digitaal loket kinderopvang helpt ouders in hun zoektocht naar kinderopvang. Op 1 website kunnen ouders het aanbod aan kinderopvang voor zowel baby’s en peuters (0 tot 3 jaar) als schoolkinderen in de deelnemende gemeenten raadplegen. Daarnaast kunnen ouders online een aanvraag voor baby- en peuteropvang registreren waarna de deelnemende opvanginitiatieven deze autonoom behandelen. Door het bundelen van alle informatie van de aanvraag naar kinderopvang kan het digitale loket er o.a. mee voor zorgen dat opvanginitiatieven zich meer kunnen toeleggen op hun kerntaken. Het overzicht van vraag en aanbod levert eveneens relevante beleidsinformatie voor de lokale besturen op.

Maar liefst 18 gemeenten uit Vlaams-Brabant stapten al in dit project. Nu breekt de fase aan waarin 3 pilootgemeenten (Herent, Tienen en Tielt-Winge) het systeem eerst uitvoerig zullen testen vooraleer het uitgerold wordt in de andere 14 gemeenten.

Naast hun enthousiasme voor het project werden de 3 pilootgemeenten geselecteerd op basis van hun verscheidenheid in lokale context (stad, grotere gemeente en een landelijke gemeente).

Voor dit project wordt nauw samengewerkt met de stad Leuven, die haar ruime ervaring en expertise met hun lokaal digitaal loket kinderopvang ten dienste stelt van het regionale platform.

Bieke Verlinden – Schepen van zorg en welzijn stad Leuven: “Kinderopvang vinden in VlaamsBrabant wordt dankzij de uitbouw van loketten in de regio weer een beetje gemakkelijker. Het zoeken en vinden van kinderopvang stopt immers niet aan de grenzen van een stad of gemeente. Daarom zocht de stad Leuven partners in de bredere regio om haar opgedane kennis over het loket kinderopvang te delen. Dankzij deze samenwerking krijgen ouders beter zicht op de opvangmogelijkheden en worden opvangvraag en -aanbod nog beter op elkaar afgestemd.”

Planning

Het doel van de verdere uitrol in de regio is om telkens met een 3-tal gemeenten per maand een implementatie op te starten. Tevens streven ze ernaar om de (lokale) digitale loketten zo veel mogelijk (geografisch) te laten aansluiten. Voor elke implementatie schatten ze de doorlooptijd op een 3-tal maanden. Er wordt verwacht dat eind 2019 alle digitale loketten kinderopvang in de regio operationeel zullen zijn.

De indicatieve planning die ze hiervoor vooropstellen is als volgt:

 April: Bertem, Holsbeek, Lubbeek

 Mei: Tervuren, Overijse, Hoeilaart

 Juni: Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Bekkevoort

 Augustus: Bierbeek, Glabbeek

 September: Boortmeerbeek, Zemst, Steenokkerzeel

Gouden kinderschoen

Het regionaal digitaal loket kinderopvang werd meteen al geselecteerd om mee te dingen naar de Gouden Kinderschoen 2019 van VVSG. De Gouden Kinderschoen bekroont de inzet en investeringen van lokale besturen op vlak van kinderopvang.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters