Recordopbrengst suikerbieten verwacht

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Ondanks het relatief koude en mindere voorjaar en de stevige droge periode nadien zijn de resultaten van de eerste bemonstering van suikerbieten enorm positief aldus het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB). De suikerproductie per hectare is aanzienlijk hoger in vergelijking met metingen op exact idem moment vorig jaar. Het zou beter scoren dan de gemiddelde opbrengst van het voorbije decennium.

Op de percelen van de telers die leveren aan de Tiense Suikerraffinaderij werd een suikerproductie van 10,8 ton per hectare geregistreerd. Een jaar eerder was dat op dat moment 6,6 ton. De voorbije tien jaar ging het om gemiddeld 8,07 ton.

De groenten hadden geen problemen met de droogte gezien ze diepe wortels bezitten. De vele lange uren zon en het daarbijhorende mooie weer waren goed voor de fotosynthese en de suikerproductie. Het is nu nog wikken en wegen wat de komende weken in pacht hebben. In 2016 was de situatie gezien het natte voorjaar slecht, maar tijdens laatste maanden kon er nog veel gered worden.

De campagne start half september en zal vermoedelijk tot half januari doorlopen. In vergelijking met vorig jaar kunnen ze enkele weken langer doordoen. Als gevolg van deze situatie krijgen de 180 vaste medewerkers in de productie van de suikerraffinaderij versterking van vijftig tijdelijke arbeidskrachten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer