Racismevrije potloden moeten diversiteit in onderwijs stimuleren

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Scholen zien er steeds kleurrijker uit. En toch: als je aan leerlingen vraagt een tekening te kleuren in huidskleur, neemt bijna elk kind – ongeacht zijn afkomst – doorgaans hetzelfde kleurpotlood: lichtroze. Daarom lanceert het onderwijsnetwerk ‘Samen Onderwijs Maken’ (SOM), een racismevrije kleurpotlodenset, ‘the Skin Color Collection’. In het kader van ‘Leuven zonder racisme’ wil SOM hiermee het onderwijs aanmoedigen om diversiteit als troef in te zetten.

Racismevrije potlodenset

Uit een experiment van het Leuvense onderwijsnetwerk SOM blijkt dat heel wat kinderen, ongeacht hun afkomst, steeds ‘lichtroze’ als standaard huidskleur aanzien. Daarom ontwikkelde het Leuvense onderwijsnetwerk een racismevrije kleurpotlodenset met niet één, maar zeven huidskleuren. “Onze maatschappij wordt alsmaar diverser, maar toch slagen we er niet altijd in om die superdiversiteit te zien. Dat is helemaal niet logisch, want huidskleur is meer dan één kleur. De kleurpotlodenset is een creatieve oplossing die op een luchtige manier het diversiteitsgesprek op school aanwakkert”, zegt Lore Baeyens, coördinator van het Leuvense onderwijsnetwerk SOM.

Internationale Dag tegen Racisme

Leuvense leerlingen van verschillende afkomst kwamen vandaag, op de Internationale Dag tegen Racisme, op het Herbert Hooverplein samen om gigantische kleurplaten met mensen van over de hele wereld in te kleuren. Voortaan leren kinderen dat je huidskleur kan kleuren in meerdere tinten, van een lichte tot een donkere huidskleur. “Omgaan met diversiteit is een uitdaging als we van gelijke kansen ons hoogste doel willen maken. De verwachtingen in het onderwijs ten aanzien van kinderen met verschillende achtergronden zijn immers vaak uiteenlopend en hebben een impact op schoolprestaties van leerlingen. Tijd dus om te werken aan bewustwording en los te komen van veronderstellingen. Dat is exact wat we met de kleurpotlodenactie doen: mensen laten ervaren dat huidskleur niet alleen lichtroze is. Sterker nog, we tonen dat een tekening met meer kleuren mooier is”, aldus Lalynn Wadera, schepen van onderwijs en diversiteit.

Op weg naar een racismevrij Leuven

“De racismevrije potloden zijn voor ons slechts een eerste stap. We willen in de toekomst zoveel mogelijk Leuvense scholieren mobiliseren om zich te engageren als ambassadeur voor hun school zonder racisme en om zo te tonen hoe diversiteit een kracht is”, vervolgt Lore Baeyens.

De stad Leuven ondernam al eerder stappen naar een racismevrije toekomst. Zo ondertekende de stad vorig jaar, op deze Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, het charter van de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR). Een Europees stedennetwerk dat racisme tegengaat op lokaal niveau. Tweehonderd partners engageerden zich toen voor een ‘Leuven Zonder Racisme’.

De racismevrije kleurpotlodenset zal ook online beschikbaar zijn voor alle andere kinderen op de website van SOM van 21 maart t.e.m. 21 april voor de prijs van 2,4 euro.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans