Raad van State vernietigt milieuvergunningen windturbines

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Op 2 maart 2017 vernietigde de Raad van State de milieuvergunning van 2 oktober 2014 voor de oprichting van twee van de drie aangevraagde windturbines door BVBA Wijnkasteel Haksberg. Eén op het grondgebied van Tielt-Winge langs de Kasteelweg en één op het grondgebied van Rillaar langs de Groenweg.

Nadat de bestendige deputatie een weigering afleverde voor de milieuvergunning, ging aanvrager BVBA Wijnkasteel Haksberg in beroep. Vervolgens leverde het Vlaamse Gewest toch voor twee van de drie windturbines een milieuvergunning af. De stad Aarschot startte toen op haar beurt een beroepsprocedure op via de Raad van State tegen de aflevering van de milieuvergunningen. Het stadsbestuur is opgelucht dat de Raad van State haar visie volgde en de milieuvergunningen vernietigde. De milieuvergunning is vereist voor de bouw van windturbines in Vlaanderen is enerzijds een stedenbouwkundige vergunning en anderzijds een milieuvergunning. Bij gebrek aan één van de vergunningen kan het project niet uitgevoerd worden. De vernietiging van de milieuvergunning resulteert in dit geval dus in een opschorting van het project.

Momenteel beschikt BVBA Wijnkasteel Haksberg enkel nog over een stedenbouwkundige vergunning die weliswaar door de stad Aarschot wordt aangevochten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze is dus nog niet definitief. De vernietiging van de milieuvergunning door de Raad van State is voor de stad Aarschot een opsteker aangezien het windturbineproject nu geblokkeerd zit. Als BVBA Wijnkasteel Haksberg toch nog wil doorgaan met het project, zal ze een nieuwe milieuvergunningsaanvraag moeten indienen. Voorlopig is nog niet bekend of BVBA Wijnkasteel Haksberg de procedure opnieuw zal opstarten

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer