PVDA Leuven wil meer en later openbaar vervoer in Wijgmaal

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De PVDA vindt dat er later openbaar vervoer moet zijn naar Wijgmaal in de week, en meer in het weekend. “Een goed uitgebouwd openbaar vervoer is erg belangrijk in Wijgmaal. Zeker om mensen aan te moedigen de bus of trein te nemen in plaats van de auto. Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn, en openbaar vervoer speelt daar een belangrijke rol in,” aldus Line De Witte, lijsttrekker van de PVDA.

Om haar eisen kracht bij te zetten, organiseert de linkse partij zelf vervoer van en naar Wijgmaal op donderdag 10 mei. De leden zullen mensen vervoeren met bakfietsen, tandem, elektrische fiets en zelfs een kano. De PVDA lanceerde eerder al een petitie bij Wijgmalenaren die in korte tijd door meer dan 100 mensen werd getekend.

“Wijgmaal ligt veel verder verwijderd van het centrum dan de andere deelgemeentes. Een groot deel van het sociaal en dagelijks leven van Wijgmalenaren speelt zich af in Leuven. Voor een culturele activiteit, werk, of om te gaan winkelen, moeten de Wijgmalenaren zich verplaatsen buiten hun deelgemeente,” zegt Line De Witte. “Wij willen vermijden dat mensen altijd de auto nemen, maar dan moeten er wel alternatieven zijn. Voor heel wat mensen die sociale activiteiten in Leuven hebben tijdens de week – zoals toneel, vergaderingen in maatschappelijke organisaties of een cinemabezoek – komt de laatste bus of trein te vroeg. Ook voor Wijgmalenaren die een late shift doen, is het vaak niet meer mogelijk met het openbaar vervoer thuis te geraken en zij nemen noodgedwongen de auto.”

In het weekend rijden er minder bussen en treinen, en ook dat is volgens de linkse partij een probleem. “Kinderen die een sportactiviteit hebben op zondag moeten door hun ouders vervoerd worden met de auto, dat is echt een gemiste kans,” vindt De Witte. “Onze petitie werd door bijna iedereen ondertekend. Wij stellen daarom voor dat er latere bussen en treinen komen in de week en dat bus 630 vaker rijdt op zaterdag en ook rijdt in het weekend en op feestdagen.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans