Provincie investeerde 2.193.177,54 euro in woon-werkverkeer Aanleg van nieuwe fietspaden

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2016 2.193.177.54 euro voor zestien fietsprojecten in de gemeenten Aarschot, Affligem, Dilbeek, Galmaarden, Haacht, Herne, Hoegaarden, Keerbergen, Leuven, Machelen, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Sint-Pieters-Leeuw, Wemmel, Zaventem en Zoutleeuw.

‘Fietsen is gezond, goed voor het milieu en één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen’.

Investeren in fietssnelwegen

‘Vorig jaar investeerden we 70.000 euro in een nieuw stuk fietssnelweg op de FR0, de fietssnelwegring rond Brussel, in Machelen, wist Dehaene. ‘Veel investeringen werden in 2016 voorbereid. We verwachten in 2017 en zeker in 2018 en 2019 grote uitgaven voor de aanleg van fietssnelwegen, zoals op de F1 Mechelen-Brussel, de F3 Leuven-Brussel, de F24 Leuven-Tienen en de F212 Asse-Brussel.’

De provincie Vlaams-Brabant heeft in 2016 ook heel wat studies voorbereid en uitgeschreven om fietssnelwegprojecten te plannen en te ontwerpen. Ze sloot ook een overeenkomst met Leuven, Boutersem en Bierbeek om het bouwheerschap van een gedeelte van de bouw van de F24 op zich te nemen.

18,3 km nieuwe bovenlokale functionele fietspaden

‘In 2016 kregen Aarschot, Affligem, Dilbeek, Galmaarden, Herne, Hoegaarden, Keerbergen, Leuven, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Sint-Pieters-Leeuw, Wemmel, Zaventem en Zoutleeuw samen 2.089.163,81 euro voor 14 fietsinfrastructuurprojecten op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Goed voor 18,3 km nieuwe en veilige fietspaden’.

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 80% of voor fietssnelwegen zelfs 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest. De provincie subsidieert 40 % van de kosten van de fietsinfrastructuur en 60% van de fietssnelweginfrastructuur. Vlaanderen stelt hier nog eens 40 % tegenover.

Recreatief fietsen in Haacht

Fietsen langs de fietsknooppunten is populair. Voor de verbinding van toeristische en cultuurhistorische attracties is er een bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk. Ook hiervoor kunnen gemeenten veertig procen subsidies krijgen van de provincie.

‘Vorig jaar ontving de gemeente Haacht 33.067.27 euro voor de aanleg van de recreatieve fietsroute doorheen Schorisgat van achthonderd meter,’ wist gedeputeerde Dehaene.

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer