Primeur: De Maekerij is allereerste talentencafé van Leuven

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In de Mechelsestraat 56 in Leuven opende op 21 maart de allereerste Maekerij. Een vernieuwend concept. Je betaalt hier namelijk niet per consumptie, maar per uur. Geen consumptiestress meer voor wie lang wil blijven. De Maekerij wil immers bovenal een warme ontmoetingsplek zijn voor stedelingen. Waar iedereen welkom is om simpelweg te genieten, (samen) te werken, of dingen te maken.

Dat De Maekerij meer is dan gewoon een gezellige koffie- of lunch bar, valt meteen op aan de inrichting. Aan de muur van De Maekerij hangen gepersonaliseerde koffiemokken: de Maekers-mokken. Wie lid wordt van De Maekerij krijgt zo’n mok en mag er meteen ook zijn talenten bij noteren. Die talenten ontdekt men na het doorlopen van een korte vragenlijst. “Talent is niet enkel iets van creatievelingen, iedereen heeft talent’, zo zegt Mieke Dobbelaere, één van de zaakvoerders van De Maekerij, ‘Soms is een talent heel zichtbaar, soms minder, maar iedereen is altijd ergens goed in! Onze droom is stedelingen te versterken door hen bewust te maken van hun talenten, en zo een netwerk te creëren waar ze elkaar kunnen vinden en waar nieuwe dingen kunnen ontstaan.”

Achterin, in het Atelier van De Maekerij, kan men doorlopend creatief aan de slag: naaien, vilten, handlettering, knutselen,… noem maar op. Alle basismateriaal hiervoor is in het Atelier aanwezig. Ook hiervoor betaalt men gewoon per uur. Bijna dagelijks worden hier bovendien workshops georganiseerd. Met experten van dienst of opkomend talent.

Naast deze Leuvense Maekerij zullen de komende jaren ook Maekerijen het licht zien in andere Vlaamse steden. De Maekerij, een telg van Femma vzw, zet zich net als Femma vzw in om ontmoetingen tussen mensen mogelijk te maken. De Maekerij doet dit op haar eigentijdse en innoverende manier voor mensen in de stad.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans