Prijs van de vrijwilliger voor de Leuvense wijkgezondheidscentra

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Al voor de 24ste keer reikte Beweging.net afdeling Leuven haar ‘Prijs van de vrijwilliger’ uit, ter gelegenheid van het jaarlijks Trefmoment. Dit jaar ging de prijs naar de vrijwillig(st)ers actief in de drie wijkgezondheidscentra: De Ridderbuurt, Caleido en De Central in Kessel-Lo.

Een wijkgezondheidscentrum is een groepspraktijk waar je terecht kan voor huisartsgeneeskunde, verpleegkunde en kinesitherapie. De wijkgezondheidscentra zijn er voor alle inwoners van Leuven en deelgemeenten.

Het onthaal van patiënten en bezoekers wordt verzorgd door een 30-tal vrijwilligers.  De zorgverstrekkers werken in één team, met een aanbod van consultaties én preventie.   Wijkgezondheidscentra hebben als vzw een maatschappelijk engagement.  Zij lanceren in samenwerking met partners en stad Leuven meerdere projecten rond bewegen, voeding, geestelijke gezondheidszorg en mondzorg.

De kosten voor de overheid zijn dezelfde als in de meer gekende prestatiegeneeskunde, terwijl patiënten in wijkgezondheidscentra minder betalen voor hun zorg. Bovendien scoren wijkgezondheidscentra (minstens) even goed of beter op de gemeten kwaliteitsindicatoren.

Foto: de vrijwillig(st)ers met voorzitter van Beweging.net Leuven Roland Verbeek (rechts op de foto)

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans