Popspot brengt popupstores samen in Stadsfabriek

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Samen met de stad Aarschot zet hogeschool UCLL (University Colleges Leuven-Limburg) het project ‘PopSpot’ op poten. Dit project geeft studenten van UCLL en leerlingen van Aarschotse secundaire scholen de kans om hun eigen pop-up store te openen in De Stadsfabriek. Met het project willen de stad Aarschot, UCLL en de Aarschotse secundaire scholen het ondernemerschap bij jongeren stimuleren.

Ondernemerschap stimuleren
Van 20 februari tot en met 17 maart baten leerlingen van Aarschotse secundaire scholen en studenten van UCLL pop-up stores uit in De Stadsfabriek. Zo kunnen de jongeren proeven van het ondernemerschap en wordt hun ondernemerszin geprikkeld. Schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga: “Ik vind het heel zinvol dat ondernemerschap al vanop de schoolbanken wordt gestimuleerd. Projecten als deze maken abstracte termen zoals ‘businessplan’ en ‘stockbeheer’ concreet. Bovendien kan je ondernemerschap het best ervaren door effectief te ondernemen.” Ook burgemeester André Peeters is enthousiast over het project: “Als burgemeester ben ik ook
bevoegd voor onderwijs. Het spreekt vanzelf dat ik dit project alleen maar kan toejuichen. Het verheugt me dat onze secundaire scholen hieraan meewerken. Studenten leren immers niet alle kneepjes van het vak uit boeken. Dit project is ideaal om de praktijk te ervaren en te proeven van het ondernemerschap.”

Pitch- en netwerkevent
Op donderdag 23 november 2017 vond een pitch- en netwerkmoment plaats voor de leerlingen en studenten die zich wagen aan het pop-up avontuur. De deelnemers konden hun concepten kort voorstellen aan elkaar en aan een groep experts. De experts van dienst waren handelaars uit het kernwinkelgebied, leden van de middenstandsraad en bestuurders van Unizo Groot-Aarschot. De studenten kregen tips en constructieve feedback die hen zal helpen bij het opzetten van hun eigen pop-up store.

Stadsfabriek Aarschot
Alle pop-up stores van de leerlingen en studenten zullen te vinden zijn in De Stadsfabriek. Sofie Guns van UCLL: “Voor dit project hebben we ons oog laten vallen op de stad Aarschot omdat het stadsbestuur een actief leegstandsbeleid uitwerkt en verschillende maatregelen treft om de kern te versterken. De stad Aarschot heeft bijvoorbeeld een pop-up reglement dat de huur van een
handelspand voor een korte termijn faciliteert. Verder is er ook De Stadsfabriek, een mooi initiatief dat op een laagdrempelige manier ruimte biedt aan ondernemerschap.”

PopSpot Academy
Naast het praktijkgerichte aspect van de pop-up stores kunnen zowel leerlingen, studenten als handelaars workshops volgen in de pop-up Academy in De Stadsfabriek. PopSpot Academy bundelt vijf inspirerende ondernemerssessies, van winkelinrichting en sociale media tot handige salestechnieken. De Academy is gratis dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Meer info?
Meer informatie over PopSpot Academy, de verschillende sessies en hoe je je kan inschrijven vind je op de website www.ucll.be/PopSpotAarschot. Of volg ons op Facebook via www.facebook.com/popspotaarschot/ voor meer info over PopSpot.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer