Poolse School in Leuven draait op volle toeren

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Poolse School in Leuven, Mini Daskalia genaamd, draait al sinds 2013 op volle toeren. Al heeft ze de voorbije jaren wel wat stappen moeten zetten om te staan waar ze nu staat.

Mini Daskalia in Leuven werd opgericht door het Centrum van Poolse Cultuur en Poolse Taal Daskalia vzw, een culturele en educatieve vereniging van de Poolse gemeenschap in Leuven en omstreken. De school ontstond in 2013 met twee kleine kleuterklassen in een tijdelijke huisvesting in Basisschool Don Bosco in Heverlee. Na een jaar werden ook twee klassen in het lager onderwijs opgestart.

Nog eens twee jaar later verhuisde de Poolse school opnieuw naar twee tijdelijke onderkomens in Kessel-lo: eerst naar de Wipstraat 2a, waar de eerste Poolse Bibliotheek in Vlaanderen is gevestigd, daarna voor enkele maanden naar School De Heffel en CVO Volt. Sinds april van dit jaar hoopt Mini Daskalia haar definitieve thuishaven te hebben gevonden in BO Ter Bank in Heverlee, een school met een groot hart voor diversiteit en inclusie. Ter Bank werkt bovendien al  jaren samen met de Poolse Instelling voor Kinderen met een Handicap in Jaszkotle.

Meer dan 80 leerlingen komen op woensdagnamiddag tussen 14 en 18 uur of op zaterdag tussen 10 en 14 uur hun Poolse lessen volgen. Dat kan intussen in kleuterkassen, een eerste, tweede, derde of vierde leerjaar. De leerlingen hebben ook de mogelijkheid om een facultatief vak godsdienst in het Pools te volgen. Tijdens de lessen godsdienst bereidt de leerkracht ook de Eerste Communie in het Pools voor. Dit is een goot feest voor de kinderen en de ouders van de Poolse School, en ook voor de Poolse parochie in Sint-Lambertuskerk, dat elk jaar op het einde van april wordt gevierd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans