Politiek sneeuwtapijt kleurt pekzwart

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Vlaanderen werd wakker onder een politiek sneeuwtapijt. Geen hagelwit voor alle duidelijkheid maar wel degelijk een pekzwart exemplaar. De voorspelde doorbraak van de flanken is bij deze een feit, al is de winst voor PVDA minder groot dan voor Vlaams Belang. Toch toonde de Vlaams-Brabantse kiezer zich minder extreem in vergelijking met de andere provincies.

Drie conclusies op ons ontbijtbord na de verkiezingsdag van 26 mei. Ten eerste: het Vlaams Belang is helemaal terug van weggeweest en dat in een grootorde die zelfs de meest doorwinterde politieke analyst niet had durven voorspellen. Pijnlijk zwart sneeuwtapijt over de Vlaamse politiek. Tweede conclusie: het zal er voor de verliezers van dienst op aankomen om dit signaal – noem het gerust een opgestoken middelvinger in de richting van N-VA en de traditionele partijen – ernstig te nemen. Een kuur ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand’ dringt zich op. Uiteraard komt nu de vraag op tafel of het ‘cordon sanitaire’ – nota bene een term uit de veehouderij –  moet sneuvelen. Daar ziet het voorlopig niet naar uit want CD&V en Open Vld staan op hun strepen. Groen sluit zich daar vlot bij aan terwijl N-VA de deur nog op een kier laat staan. Feit is dat geen enkele partij echt wil samenwerken met Vlaams Belang. Het cordon doorbreken zou wel eens de doos van Pandora kunnen zijn, zeker als je weet dat Vlaams Belang en N-VA samen bijna aan een meerderheid komen. Voor het land België is dat alarmerend nieuws. Keerzijde van de zaak is uiteraard dat de handhaving van het cordon en vrolijk verder doen alsof er niets aan de hand is een kroniek van een aangekondigde dood zal zijn binnen vijf jaar. Als de partijen die zondag een slag op de snuit kregen zichzelf niet heruitvinden, krijgen ze bij de volgende verkiezingen van de kiezer een middelvinger in het kwadraat. Nogmaals, spiegeltje kijken beste politici, want de flanken staan klaar om het middenveld te vermorzelen.

Een laatste conclusie na zondag 26 mei is dat de verwachte groene golf niet over Vlaanderen is gerold. Anuna De Wever en Kyra Gantois brachten de klimaatzaak nochtans in een stroomversnelling maar ze piekten te vroeg. Zo win je geen klassiekers. De stad Leuven is samen met Gent de grote uitzondering. In Leuven kroont Groen zich op het Vlaamse niveau tot de grootste partij met 24 %, goed voor een stijging van 4,5 %. N-VA blijft op plaats twee met 22,3 % (-2,2 %). Open Vld (12 %, -0,5 %), CD&V (13,2 %, -4,5 %) en sp.a (13,8 %, -3,6 %) delen in de klappen. Vlaams Belang (7 %, +4 %) boekt een beperkte winst in vergelijking met de rest van Vlaanderen en PVDA haalt de kiesdrempel (6,6 %, +2,9 %). Op federaal niveau een gelijkaardig scenario in de stad Leuven, al houdt N-VA wel stand als grootste partij met 22,6 % (-1 %). Te danken aan het Theo-effect. Groen komt met 4,5 % winst wel erg dichtbij met 22,2 %. Vlaams Belang bleef in Leuven steken op 6,9 % na een winst van 4 % en houdt ongeveer gelijke tred met PVDA (6,7 %, +2,9 %). Dan toch nog een witgrijs veldje op de zwarte lap grond die Vlaanderen is geworden na 26 mei…

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans