Politica Katrien Houtmeyers over impact coronacrisis

22 April 2020 | 19u57 | Gepost door redactie
Politica Katrien Houtmeyers over impact coronacrisis
De coronacrisis houdt ons land al anderhalve maand in een wurggreep. Scholen, bedrijven, winkels, cafés en restaurants houden de deuren noodgedwongen dicht, en we zitten met zijn allen tegen wil en dank “in ons kot”. Nu het hoogtepunt van de crisis voorbij lijkt, is het volgens Katrien Houtmeyers (N-VA), Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid, echter tijd om vooruit te kijken.
Het bericht Politica Katrien Houtmeyers over impact coronacrisis verscheen eerst op Leuven Actueel.

Katrien, als politica én onderneemster spits jij je politieke werk onder andere toe op economische kwesties. Kan jij de gevolgen van de coronacrisis voor onze economie goed inschatten?

“Ik zie regelmatig cijfers, maar die evolueren continu. En eigenlijk heb je geen cijfers nodig om te weten dat deze crisis de economie handenvol geld kost. Ik hoor regelmatig ondernemers spreken van drama’s. Hun huur- en investeringskosten lopen gewoon door, maar daar staan geen inkomsten meer tegenover. Huur maar eens een café op de Oude Markt voor 4.000 à 5.000 euro, of een boetiek op de Bondgenotenlaan voor 6.000 à 7.000 euro, en je zit met een stock die je niet kan verkopen. Onlangs kreeg ik een mailtje van een ondernemer uit de evenementenwereld, een sector die mogelijk tot het einde van het jaar stilligt. Hij sprak van een omzetverlies van 1 miljoen euro. Natuurlijk zijn dat rampen!”

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Helpen die niet?

“Maatregelen als de hinderpremie en het overbruggingsrecht helpen natuurlijk wel. Maar ik vind de premies niet in proportie: ze zijn voor iedereen hetzelfde, terwijl de ene onderneming de andere niet is. Iemand die hoge huurprijzen moet ophoesten heeft andere behoeftes dan iemand die zijn eigen winkelpand bezit.”

Een exit uit de lockdown komt stilaan dichterbij. Goed nieuws?

“Absoluut! Voor iedereen, maar zeker voor onze ondernemingen. Ik pleitte ervoor om alle bedrijven en winkels te laten heropenen op 4 mei, en zeker niet te wachten tot 18 mei. Elke dag kost ons immers handenvol geld. Uiteraard op voorwaarde dat ze de gevraagde veiligheidsvoorschriften kunnen naleven. Wat we twee weken geleden meemaakten, was voor mij hoe het dus niét moest. Op woensdag werd gecommuniceerd dat de tuincentra en doe-het-zelf-zaken mochten heropenen, maar pas op vrijdagavond werd het KB gepubliceerd. Dat zorgde voor heel veel onzekerheid binnen de sector. Veel zaakvoerders waren ervan overtuigd dat ze opnieuw open mochten doen, ze trommelden hun personeel op en brachten alle veiligheidsmaatregelen in orde. Maar de avond voor de heropening hoorden ze dat zij toch niet bij de geselecteerde zaken hoorden. Zoiets kan niet! Zorg er op zijn minst voor dat er een KB met duidelijke richtlijnen klaarligt voor je over een beslissing communiceert.”

Om nog maar te zwijgen van de oneerlijke concurrentie die vorige week werd gecreëerd.

“Inderdaad. De ene winkel mag open, de andere niet: waar zit de logica? Zelfs de criteria die soms worden aangehaald, kan je allemaal onderuit halen. Een beslissing op basis van sectoren: akkoord, maar welke sector is essentieel en welke niet? Of enkel winkels met een winkeloppervlak kleiner dan 400 m² laten heropenen. Daar komt misschien minder volk dan in een grote winkel, maar de mensen staan wel sneller dicht bij elkaar vanwege de beperkte ruimte. Ik ben dus tegen kunstmatige regels. Laat alle winkels en ondernemingen heropenen, zolang ze de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen. Als een supermarkt de regels rond social distancing kan toepassen, waarom een andere winkel dan niet?”

Wat met de horeca?

“Dat is een moeilijke omdat je de regels rond social distancing veel moeilijker kan toepassen in cafés en restaurants. Ik besef dat veel mensen leven van een job in de horeca en dat bijkomende steunmaatregelen hier zeker nodig zullen zijn. De horeca en evenementensector zijn nu eenmaal veruit de zwaarst getroffen sectoren.”

Los van de economie: hoe vind je dat de overheid de lockdown aanpakt?

“Ik vind persoonlijk dat je de mensen een veel duidelijker perspectief moet geven dan nu gebeurt. Iedereen zit met vragen: kan ik deze zomer op reis? Kan ons trouwfeest in juli doorgaan? Dat zijn soms kleine dingen, maar de mensen zitten er wel mee. In het begin kan je die lockdown goed volhouden. Je beseft dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en vooral: dat een quarantaine nodig is om corona tegen te houden. Maar na een tijd willen mensen een perspectief hebben, en dat krijgen ze hier niet.”

Tot slot, hoe beleef jij deze lockdown?

“Voor mij persoonlijk is het een drukke periode. Bij Remy Communication hebben we een groot deel van de werknemers op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Noodgedwongen, want de markt van de communicatie zakte heel snel in omdat veel ondernemingen sloten en voorzichtig omsprongen met hun uitgaven. Maar in het parlement is het wel heel druk omdat ik in de commissies economie en Covid 19 zit. Gelukkig kunnen we veel thuiswerken, maar soms moet ik nog naar Brussel om een wetsvoorstel in de plenaire vergadering te verdedigen. En dan is er natuurlijk nog het thuisfront. Met een schoolgaande zoon en een dochter van 2 verveel ik me sowieso nooit.”

Het bericht Politica Katrien Houtmeyers over impact coronacrisis verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over