P. Van Sant (58) overleden aan keelkanker

Leuven is een muzikaal monument armer. P. Van Sant is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van keelkanker. De bekende bluesmuzikant verbleef sinds april 2017 in woon- en verzorgingscentrum Remy in Leuven nadat hij zelf had besloten om de behandeling tegen de ziekte stop te zetten.

De bekende Leuvense muzikant P. Van Sant is niet meer. De bluesparel overleed op 58-jarige leeftijd na een verloren strijd tegen keelkanker. De ziekte kreeg hem te pakken in 2016 waarna P. Van Sant met veel moed begon aan een behandeling. Toen bleek dat enkel een zware operatie P. Van Sant nog zou kunnen redden, besloot de muzikant om de behandeling stop te zetten en te berusten in zijn lot. Dat deed hij in woon- en zorgcentrum Remy in Leuven waar hij bijzonder geliefd was bij bewoners en personeel. P. Van Sant liet zelf nog optekenen dat hij rust had gevonden in zijn leven nadat hij de diagnose keelkanker had gekregen. De muzikant bleef positief in het leven staan en vond op het einde van zijn leven zelfs nog een soulmate waarmee hij geregeld een stapje in de wereld zette. Muziek spelen deed P. Van Sant echter niet meer de laatste maanden. Sinds hij zijn stem was verloren aan de gevolgen van de ziekte hield ‘Sante’ zich vooral bezig met schrijven.

P. Van Sant laat een straffe muzikale erfenis na. Hij werd bekend met The Boxcars en speelde daarna nog in The New Boxcars en Double Aces. In de jaren ’90 ging P. Van Sant verder als solo artiest met enkele mooie bluesplaten die hem eigenlijk te weinig erkenning opleverden voor zijn muzikaal talent. Toch bleef P. Van Sant eigenzinnig zijn eigen weg gaan als artiest. In de wondere wereld van de blues leverde hem dat veel waardering op. P. Van Sant wou naar eigen zeggen worden herinnerd als een pure muzikant die altijd zijn goesting heeft gedaan. “Ik heb geleefd voor drie, misschien wel voor vier. Eigenlijk ben ik geen 58 jaar oud maar eerder 200”, liet P. Van Sant in 2017 nog weten. In Leuven, en ver daarbuiten, wordt de dood van P. Van Sant omschreven als een zwaar verlies voor de bluesmuziek. Over de afscheidsplechtigheid van de Leuvense bluesparel is voorlopig nog niets bekend.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens