Opwaardering van het Sint-Agathaplein

Ann Peeters
7 maanden geleden
door Ann Peeters

Na de sloop van het oude zwembad in Wilsele en de realisatie van het nieuwe, is het tijd voor een heraanleg van de omgeving. Een aanbesteding werd ondertussen gelanceerd.

Bij de heraanleg van de site wordt veel aandacht besteed aan groen en natuurlijke waterinfiltratie. Zo wordt het Sint-Agatha (wandel)pad aangelegd in grotere betonstraatstenen die buiten de loopzones onderbroken worden door grasvoegen. Dankzij deze grasvoegen kan bij regenweer het water snel infiltreren in de ondergrond. Ook is het pad volledig drempelvrij, wat ideaal is voor rolstoelgebruikers en de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum Ter Putkapelle.

Op de plaats van het oude zwembad komt het nieuwe ‘Sint-Agathaplein’: een open grasplein met zitbanken. Deze grote grasvlakte wordt uitgevoerd in (gestabiliseerd) gazon. “Op die manier is er een grote grasvlakte waar het water kan infiltreren maar is de ondergrond ook geschikt voor tal van activiteiten en is er voldoende ruimte voor het plaatsen van een tent”, zegt schepen Dirk Vansina. “Het Sint-Agathaplein moet het kloppend hart worden van Wilsele-Putkapel.”

Tussen het nieuwe zwembad en de woningen van Broekhout komt een avontuurlijke speeltuin. Met het aanleggen van een wadi is hier opnieuw gedacht aan opvang en infiltratie van het regenwater. Verder zullen de kinderen zich kunnen uitleven op de verschillende speelelementen. Vanaf het nieuwe terras aan het zwembad kunnen de ouders hun spelende kroost in het oog houden.

Een laatste aanpassing is de verplaatsing van de bushalte op de Aarschotsesteenweg, hij komt dichter bij de nieuwe woningen en de Bosstraat, waar het woonzorgcentrum en de groep van assistentiewoningen zich bevinden.

Pastoor Eralystraat

In het dossier is de heraanleg van de Pastoor Eralystraat mee opgenomen waarbij er ook een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters