Optiek Nathalie Bladt is Opticien voor de Wereld

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Opticiens willen het zicht van hun klanten optimaliseren en beschermen. Ze geven hen de beste zorg voor een optimale gezondheid van de ogen. Met het project ‘Opticiens voor de Wereld’, dat vandaag gelanceerd wordt, doet Optiek Nathalie Bladt uit Leuven nu hetzelfde voor duizenden kinderen in Afrika. Ook optiekzaak Toop van Nathalie Bladt, gespecialiseerd in brillen voor kinderen van 0 tot 16 jaar, neemt deel aan het project.

Door aan het project deel te nemen, ondersteunt Optiek Nathalie Bladt de Belgische ngo Licht voor de Wereld. Die bestrijdt blindheid in Congo, Rwanda en Tanzania.  De optiekzaak levert niet enkel financiële steun maar informeert ook de klanten over de grote ongelijkheid op het vlak van oogzorg.

Wereldwijd zijn naar schatting 1,4 miljoen kinderen blind. Schrijnend genoeg leeft 90 procent van hen in ontwikkelingslanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan bijna de helft van alle gevallen van kinderblindheid verholpen worden.

Oogzorg voor iedereen

Met haar bijdrage zorgt Optiek Nathalie Bladt dat Licht voor de Wereld in Afrika aan de slag kan. De organisatie leidt gemeenschapswerkers op die kinderen met oogproblemen tijdig opsporen. Lokale oogartsen opereren kinderen met cataract. Om hun restzicht optimaal te benutten, krijgen de kinderen vervolgens visuele therapie.

Licht voor de Wereld verdeelt ook brillen en andere visuele hulpmiddelen zoals een loep of handtelescoop. Verder zorgt de ngo ervoor dat kinderen met een blijvende visuele beperking samen met ziende leeftijdsgenootjes naar school gaan via inclusief onderwijs.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans