Opnieuw wedstrijd ‘papieren vliegtuigjes gooien’

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Vergeet pilotenbrevetten, straalmotoren en de zoete geur van kerosine. Het enige wat je nodig hebt om door het luchtruim te klieven, is een blad papier. Wel slim vouwen natuurlijk, om zo ver, lang of acrobatisch mogelijk te gooien! Niet makkelijk, want er komt heel wat creativiteit, verbeelding en natuurkunde bij kijken. Studenten vanaf 18 jaar kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het wereldkampioenschap Red Bull Paper Wings voor één van de vijf ‘Qualiflyers’. De 5 ‘Qualiflyers’ van Red Bull Paper Wings gaan telkens door in een andere studentenstad: Louvain La Neuve, Gent, Leuven, Bergen en Brussel. Je laat er jouw vliegtuigje rondzweven in twee categorieën: langste afstand en langste vliegtijd. De nationale finale vindt meteen plaats na de Brusselse ‘Qualiflyer’ in Plein Publiek.

De Leuvense voorronde vindt plaats op 25 april aan Sporthal De Nayer.

Je kan je ook online plaatsen voor die wereldfinale, en dat in een derde categorie. Geen langste vlucht of afstand, maar wel een vliegticket naar Salzburg voor de Belgische piloot met de meest acrobatische vlucht in zijn vingers. Deelnemers aan de Aerobatics categorie dienen een korte video via Instagram in te sturen. Een jury en publieke stemming kiezen 1 winnaar uit per land.

“De gelijkenis tussen mijn wingsuit en zo’n papieren vliegtuigje is treffend. We creëren lift, werken met profielen van vleugels en houden constant rekening met onze glide ratio van 4:1. Dat is horizontale snelheid ten opzichte van verticale snelheid. Mijn tip? Keep it simple! Een eenvoudig concept is meestal het meest efficiënte. Je kan erg veel doen met een gewoon blad papier.” zegt Cedric Dumont, Red Bull atleet en professioneel wingsuiter.

Dit jaar strijden studenten uit meer dan 80 landen om een gewilde kwalificatieplek voor de grote finale in Salzburg. Het huidige wereldrecord staat op naam van Takuo Toda (Japan, 2009) met  27.9 seconden vliegtijd en Joe Ayoob (USA, 2012) met 64,14 meter voor de langste afstand. Het wordt dan ook een ultieme uitdaging voor de Belgische studenten om dit te verbeteren.

Ook Technopolis draagt zijn steentje bij want zij zullen ook de nodige tips & tricks voorzien om het “beste” papieren vliegtuigje te maken.  “Papieren vliegtuigjes ontwerpen?! Experimenteren, uittesten en (opnieuw) proberen tot het lukt?! Hoeven we nóg redenen op te sommen waarom we hier in Technopolis een gat in de lucht sprongen toen we hoorden over de Red Bull Paper Wings? De wedstrijd toont nog maar eens aan dat wetenschap echt overal is, ook in papieren vliegtuigjes. Wij zijn ready for take-off!” , zegt Didier Le Lièvre van Technopolis in Mechelen.

De Red Bull Paper Wings Wereldfinale vindt plaats van 16 tot 18 mei 2019 in Hangar-7, Salzburg. Hier ontvangen de globale winnaars van langste afstand, langste vliegtijd, Aerobatics en hoogste gerankte AR speler wereldwijd een Red Bull Air Race weekend ervaring inclusief transport, verblijf, full access om het spektakel bij te wonen, toegang tot de club/sky lounge en een meet & greet met één van de piloten!

Inschrijven

Inschrijvingen voor de vijfde editie van Red Bull Paper Wings zijn geopend. Dit jaar zullen tienduizenden studenten hun creatieve skills kunnen testen door zich in te schrijven via de website, de Red Bull Paper Wings App te downloaden of deel te nemen aan de Aerobatics challenge via het Instagram kanaal van Red Bull.

Kijk voor meer info op redbull.be/paperwings en de Facebookpagina : https://www.facebook.com/events/809977539368200/

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans