Opnieuw verschillende woninginbraken bij valavond

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De voorbije 3 weken werden meer dan 15 woninginbraken vastgesteld in deelgemeente Wilsele. De feiten deden zich voor tussen 16 uur en 20 uur, vanaf het invallen van de duisternis dus. Inbrekers kunnen op dat ogenblik immers, doordat het licht in de woning aangaat of uitblijft, makkelijker inschatten waar wel of niet iemand thuis is.

In vrijwel alle gevallen drongen de daders de woning langs de achterzijde binnen. Meestal werd een raam stukgeslagen met een steen, een kei en zelfs één keer met een dakpan. De woningen werden snel doorzocht en de buit bestond meestal uit enkele juwelen en wat cash geld, zaken die makkelijk te verbergen en mee te nemen zijn.

Maandag werden ook verschillende inbraken gepleegd in de deelgemeente Kessel-Lo Ook in de randgemeenten van Leuven werd de voorbije weken een verhoogde inbraakactiviteit vastgesteld die gelijk loopt met het korten van de dagen.

Het onderzoek naar de daders wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie i.s.m. de lokale recherchediensten. Het labo stapte ter plaatse af telkens er sporen zouden kunnen aangetroffen worden. Er zijn ook al enkele personen die een glimp hebben kunnen opvangen van de daders. Dat was o.m. het geval bij een inbraakpoging maandagavond in Kessel-Lo.

De politie doet (opnieuw) een beroep naar de bevolking om de daders de pas af te snijden en proberen te vatten. Alert zijn en snel de politie bellen in geval van verdachte gedragingen is de boodschap. De politie heeft zelf ook extra ploegen op de baan. En tot slot niet vergeten dat een goede relatie met de buren ook een hele goede preventiemaatregel is tegen inbrekers.

Tips om inbrekers te snel af te zijn:

– Geef de bewoning steeds een bewoonde indruk, bijvoorbeeld door ’s avonds een licht te laten branden al dan niet aangestuurd door een timer.

– Ga je enkele dagen weg, maak dan afspraken met de buren zodat zij een extra oogje op de woning kunnen houden. Ook dan geldt uiteraard dat je de woning een bewoonde indruk moet geven.

– Merk je verdachte zaken op, bel dan zonder aarzelen het alarmnummer van de politie (016 21 06 10) zodat er onmiddellijk een patrouille kan gestuurd worden. Verdachte gedragingen kunnen zijn: het geluid van brekend glas (vaak slaan de indringers een ruit stuk om binnen te raken), een onbekend voertuig dat schijnbaar doelloos op en af rijdt of lange tijd stilstaat, onbekenden die veel aandacht hebben voor de woningen in de straat, onbekenden die rondhangen in de buurt of de tuin van een woning waar niemand thuis is,…

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans