Opnieuw uitgebreide politiecontroles in uitgaansnacht

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

De politie was vrijdagnacht opnieuw extra aanwezig in het straatbeeld. Behalve verschillende patrouilles in uniform was er ook een team in burger actief. Omwille van Chrysostomos waren grote groepen scholieren naar het centrum afgezakt. De controleteams waren actief in de stationsomgeving bij het aankomen van grote groepen bezoekers en nadien in het stadshart. Ook drugshond Joy was van de partij.

Bij een controle aan het station werd een persoon betrapt die een gebruikshoeveelheid drugs op zak had. Later werden in het uitgaanscentrum nog zeven personen betrapt met gebruikershoeveelheden drugs op zich. Ze kregen allemaal een proces-verbaal. Tegen een zeventienjarige man werd pv opgesteld wegens drugshandel. Hij had vijftien gram drugs bij zich verpakt in kleinere hoeveelheden en één xtc-pil.

De patrouilles controleerden achtenzestig bestuurders op alcohol en drugs achter het stuur. Eén bestuurder testte alarm (tussen 0,5 en 0,8 promille alcohol), hij moest zijn wagen voor drie uur aan kant laten staan en kreeg een boete. Alle andere bestuurders legden een negatieve ademtest af. Drugshond Joy doorzocht vijfentwintig auto’s, maar slechts in één geval werd drugs aangetroffen. De bestuurder had vier gram drugs bij zich. De speekseltest die hij aflegde om te zien of hij onder invloed van drugs was, was negatief. De man bleek wel rond te rijden in een auto waarvan de technische keuring al meer dan een jaar verlopen was.

Heel wat bezoekers hadden te veel gedronken. Een 23-jarige Spaanse dame werd met de ziekenwagen overgebracht naar het ziekenhuis. Ze had veel te veel Belgisch bier gedronken en was zich niet meer bewust van plaats noch tijd. Een 18-jarige jongen uit Overijse werd liggend op de grond in de Jan Stasstraat aangetroffen. Hij was gevallen en liep daarbij een hoofdwonde op. De jongen, die onder invloed van alcohol was, werd met een ziekenwagen overgebracht naar het Heilig Hartziekenhuis. Een 36-jarige man uit Leuven die in de Dirk Boutslaan in dronken toestand tegen een voertuig viel en daarbij de buitenspiegel van de auto beschadigde, werd te slapen gelegd in de politiecel. De dronkenman verzette zich hevig toen de politie hem wilde meenemen en moest uiteindelijk zelfs worden geboeid. Ook een 25-jarige man uit Halen, die werd opgemerkt toen hij met gespreide benen door de Bondgenotenlaan strompelde, werd te slapen gelegd in de politiecel. Een 34-jarige man uit Aarschot tenslotte, die in een danscafé op de Oude Markt in dronken toestand voor problemen zorgde, werd eveneens opgesloten ter ontnuchtering.

De patrouilles stelden acht GAS-pv’s op voor wildplassen. Twee daarvan waren voor een 20-jarige man uit Bierbeek. Hij werd een eerste keer geverbaliseerd omdat hij aan het wildplassen was tegen de deur van een gebouw van de universiteit. De man startte een hele discussie over de zin en de onzin van dit politie-optreden. Hij werd aangemaand naar huis te gaan en de agenten begaven zich ondertussen naar een meer dringende opdracht. Wanneer ze na enige tijd terug naar hun voertuig gingen werden ze door iemand verwittigd dat een man tegen het politievoertuig aan het urineren was. De getuige liet ook een foto zien van die wildplasser. Het ging om dezelfde twintiger uit Bierbeek die eerder al werd geverbaliseerd voor wildplassen. Hij werd door de agenten breedlachend naast het politievoertuig aangetroffen. Hij ontkende in alle toonaarden tegen het voertuig geplast te hebben niet wetende dat een getuige hem had gefotografeerd. Omdat de man de agenten bleef uitdagen werd hij opgepakt voor verstoring van de openbare orde. Hij verbleef de rest van de nacht in de politiecel en kreeg een tweede GAS-pv voor wildplassen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens