Opgelet, extra politiecontroles in maart!

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De politiediensten controleren in maart extra op rijden onder invloed en op gordeldracht in Vlaams-Brabant. Deze controles op de gordel zijn een onderdeel van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ waarmee de provincie sensibiliseert om de gordel te dragen.

“Om het aantal verkeersslachtoffers nog verder te doen dalen, worden in Vlaams-Brabant, in samenwerking met de lokale en federale politiediensten, zes maanden per jaar provinciaal gecoördineerde controles op rijden onder invloed gehouden”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Wie rijdt onder invloed van alcohol is minder stuurvaardig, reageert trager en kan risico’s minder goed inschatten. Daardoor verhoogt het risico op een ongeval.  Bij 12,5% van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich in 2016 in Vlaams-Brabant voordeden was er sprake van alcoholmisbruik.

Met de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ stimuleert de provincie Vlaams-Brabant om zowel voorin als achteraan in de wagen de gordel te dragen. Positief is dat steeds meer mensen de gordel dragen, zo blijkt uit de Nationale gedragsmeting gordel die het VIAS-institute  in 2015 uitvoerde. 91,7% van de personen vooraan in de wagen draagt de gordel.

“Er kunnen jaarlijks in België een honderdtal levens gered worden als alle inzittenden van een auto zich goed beveiligen. Vaak wordt de gordel niet vastgeklikt uit onachtzaamheid of zijn de inzittenden van mening dat de gordel niet hoeft als ze korte ritten afleggen.  De gordel en het goed gebruik van een kinderzitje zijn belangrijke veiligheidselementen waarmee de inzittenden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ongeval. De impact van een botsing met een snelheid van 50 km/u komt overeen met 35 maal het gewicht van de inzittende. Zelfs een botsing aan lage snelheid kan zonder gordel zware gevolgen hebben”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

 Controlecijfers Vlaams-Brabant 2017

In 2017 werden 172.322 voertuigen gecontroleerd door de lokale en federale politiediensten. Zij hebben 69.446 ademtesten uitgevoerd.  Daarvan waren er 1.536 alerte ademtesten en 2.63 positieve ademtesten. Dit komt overeen met 2% overtreders.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans