Openingstentoonstelling Van de wereld in PARCUM Vanaf 25 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

PARCUM, het nieuwste museum in Leuven, opent officieel de deuren in de historische Abdij van Park. Met de tentoonstelling Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding als opener zet PARCUM meteen de toon als hét museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.

De openingstentoonstelling komt naar buiten met kunstschatten uit kerken, kloosters en abdijen die zelden eerder werden tentoongesteld. Naast bruiklenen uit zo’n vijfentwintig religieuze instellingen biedt Van de wereld ook ruimte voor interactie met hedendaagse kunst. Tussen religieus erfgoed prijkt bestaand én nieuw werk van Mario De Brabandere, Marlene Dumas en Ann Veronica Janssens en Gustave Van de Woestyne.

Van de wereld belicht de betekenis van afgezonderd en besloten leven in religieuze context. Eeuwenlang zonderden religieuzen zich af in kloosters, kluizen, bossen en woestijnen. Maar ook vandaag zijn mensen op zoek naar rust en bezinning, weg van alle prikkels. PARCUM zet religieus erfgoed midden in de samenleving van vandaag. Het omvat meer dan alleen religie, maar gaat ook over heel universele thema’s zoals angst, schuld, relaties of zingeving.

Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding is de openingstentoonstelling van PARCUM, dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur.

PARCUM is een initiatief van CRKC vzw, in een partnerschap met de Vlaamse bisdommen, de Unie van de Religieuzen van Vlaanderen, de KU Leuven, de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Abdij van Park.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer