Open Vld wil herinrichting van Leuvense ring

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De afgelopen dagen hebben veel fietsers in Leuven gemerkt dat hun voorrang aan de talrijke kruispunten met de ring is verdwenen. Open Vld Leuven vindt dit een spijtige evolutie, maar kan dit als tijdelijke maatregel in het kader van de verkeersveiligheid ondersteunen. Het probleem is niet de voorrangsregels, maar de inrichting van deze kruispunten. “Wij pleiten dan ook voor een volledige herinrichting van de Leuvense ring waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen, maar de doorstroming van het verkeer gegarandeerd blijft.”

Open Vld wil op korte termijn naar volledig conflictloze kruispunten in de hele stad. Dit betekent dat er een cyclus komt waar alle voetgangers en fietsers op het kruispunt tegelijkertijd groenlicht krijgen. Samen met slimme stoplichten die het verkeer detecteren verbetert dit de doorstroming.

Maar Open Vld heeft grotere ambities. Passend in een groot mobiliteitsplan voor gans Leuven moet op termijn het volgende stadsbestuur samen met het Vlaams gewest de volledige ring herinrichten. Zo kan bijvoorbeeld een groot deel van de ring éénrichtingsverkeer worden, waarbij de vrijgekomen verkeerstroken worden aangelegd als wandel- en fietsboulevard. Een groene corridor zorgt voor een volledige scheiding van gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd verkeer. Dit geeft een vrij en veilig gevoel voor al het verkeer in de stad.

Vrij en veilig bewegen in de stad, gewoon doen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans