Open Vld Leuven: Werkt de stad nu voor de webwinkels?

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Rik Daems van Open Vld Leuven vernam op de commissie handel van Schepen Els Van Hoof dat de stad de handelaars mee zal helpen om klanten terug lokaal te doen winkelen. Een lovenswaardig initiatief dat Open Vld ondersteunt. “Maar ondertussen las ik in het stadsmagazine LVN dat het stadskantoor nu ook een afhaalpunt voor webwinkels is geworden”, zegt Daems.

De stad stelt BringMe boxen ter beschikking van iedereen in Leuven. “Daarmee moedig je net e-commerce aan in plaats van de lokale handelaars”, zegt Daems. “In tijden waar de lokale handel het al moeilijk heeft met de concurrentie van e-commerce, beslist de stad dus om die sector de wind in de zeilen te geven”, zegt Steven Vermoere, lid van het centrummanagement. “En volgens ons kan dat niet. Als reden wordt het grote modewoord ‘klimaatneutraal’ aangehaald. Er zouden minder bestelwagens rondrijden. Maar iedereen weet dat niet alle pakjes per fiets of te voet zullen afgehaald worden. Velen zullen, bijvoorbeeld na hun werk, snel met de wagen passeren en parkeren op de talrijke shop-and-goplaatsen aan het stadskantoor om hun pakje af te halen. Dit is de realiteit waardoor het systeem volledig zijn doel dreigt te mislopen. Afhaalpunten zijn gewoon voor het gemak van de transportbedrijven die daardoor minder kosten hebben.”

Gemeenteraadslid Rik Daems: “Het is mijns inziens ook niet de taak van de stad om deze dienst aan te bieden. Ze moet juist de lokale handelaars ondersteunen. En dat kan ze veel beter doen door promotie rond lokaal kopen te voeren dan een afhaalpunt voor webshops te installeren.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans