Open Monumentendag op drie locaties in Haacht

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Open Monumentendag is het feest van het onroerend erfgoed. Het recept is bekend: op 10 september zetten honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. In Haacht kan je dit jaar terecht op drie locaties: Heerlyckheid van Roost, het Park van Wespelaar en Engelenburcht.

Heerlyckheid van Roost

De opening van het erfgoedpark Heerlyckheid van Roost, langs de Dijle nabij de Hansbrug, exact een jaar geleden was een overdonderend succes. Doorheen het jaar kan je dit park vrij bezoeken. Samen met ridders, middeleeuwse figuranten en met een exclusieve rondleiding voor volwassenen en kinderen, wekt HAGOK het domein weer tot leven. Er is een boekenstand en de mogelijkheid om taart, koffie en ijsjes te kopen.

Kinderen kunnen uiteraard hun hartje ophalen in de speeltoren, maar ook op een springkasteel. Er zijn wandelingen op maat voor kinderen vanaf 10 jaar (start om 14.00 en 15.30 uur).

Van 13.00 tot 17.00 uur

Start begeleide wandeling: om het half uur

Gratis, geen reservatie nodig

www.hagok.be

 

Park van Wespelaar

Naar goede traditie geeft HAGOK je een uitzonderlijke inkijk in het privedomein van de graven de Spoelberch in Wespelaar. Onder meer de historische landschapstuin op dit kasteeldomein van ongeveer honderd hectare is meer dan de moeite waard. Het is een van de best bewaarde 18de-eeuwse Engelse landschapsparken in België. Andere bezienswaardigheden zijn een grot, een obelisk en een piramide. HAGOK ontvangt je die namiddag voor een exclusieve rondleiding in het domein. De begeleide wandelingen starten om de 40 minuten.

Er is een boekenstand met het boek ‘800 jaar domein de Spoelberch te Wespelaar’. Er wordt taart en koffie geserveerd.

Van 13.30 tot 17.00 uur

Park van Wespelaar, Grote Baan 77

Gratis, geen reservatie nodig

www.hagok.be 

 

Engelenburcht zet deuren open voor lokale artiesten

De Engelenburcht (Tildonk) wordt letterlijk in beeld gebracht, want tal van lokale kunstenaars installeren zich op verschillende locaties op de site en gaan creatief aan de slag. Tekenen, schilderen, woordkunst, aquarel, intuïtief schilderen,… Kunstenaars hebben vaak een andere invalshoek, oefenen zich in perspectief en laten je meekijken naar en in dit unieke stukje erfgoed. Het prachtige kader van deze erfgoedsite schept een onbevangen sfeer om zowel de stilte als de grootsheid en de rijke (oorlogs)geschiedenis van het monument te beleven. Kom langs en zie hoe de Engelenburcht vanuit kunstenaarsoogpunt wordt belicht.

Van 10.00 tot 18.00 uur

Gratis toegang tot het Belevingscentrum ’14-‘18

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer