Open Kerkendag in acht Leuvense kerken

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In Vlaanderen vindt zondag 5 juni de negende Open Kerkendag plaats. Acht kerken in Leuven openen hun deuren voor het grote publiek.

In de Sint-Pieterskerk krijg je de unieke kans om de gewelfschilderingen tot in detail te bewonderen. De gewelven met de muurschilderingen worden momenteel gerestaureerd. De geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen de stellingen beklimmen. Het is de laatste kans om de schilderingen van zo dichtbij te kunnen bekijken. Sommige dateren van de zestiende eeuw, andere werden opnieuw aangebracht na de Tweede Wereldoorlog. Tijdige reservatie is hiervoor nodig. Wie liever met de voeten op de grond blijft, kan deelnemen aan een klassieke rondleiding.

Wie wil genieten van een concert moet om 15 uur in de kerken van Sint-Geertrui, Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek zijn. Ook voor en na het concert kan je hier terecht.

De kerkraad stelt tijdens deze Open Kerkendag voor het eerst een schilderij tentoon van Alfred Delaunois (Belgisch kunstschilder – 1875-1941) dat ze recent aankocht. Het kunstwerk stelt een binnenzicht van de kerk voor en is een mooie aanwinst voor het kunstpatrimonium van Sint-Michiel.

In Begijnhofkerk Sint-Jan-de-Doper kan je ‘op stap met een Begijn’, een wandeling georganiseerd door de gidsenbond Leuven+. Kruip in de huid van een kandidaat proefdochter en laat je begeleiden tot een volmaakte Begijn.

Aan de Sint-Jan-Evangelistkerk in de Abdij van Park start een begeleide fietstocht. Ook de kerk en het museum zijn open voor bezoek. Net zoals de Sint-Kwintenskerk in de Naamsestraat.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer