Op vakantie in Vlaams-Brabant om te wandelen, te fietsen, maar ook om bier en wijn te proeven Resultaten onderzoek toeristische regio's

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Uit een nieuw onderzoek bij vakantiegangers in de 16 Vlaamse groene regio’s blijkt dat de regio’s in Vlaams-Brabant zich sterk onderscheiden. Niet alleen wandelen en fietsen, maar ook de bier- en wijnbeleving zijn de belangrijkste reden om te kiezen voor een vakantie in het Hageland.

Deze bevindingen maken deel uit van een nieuw onderzoek gevoerd bij Belgische en Nederlandse vakantiegangers. Zij verbleven in hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings en vakantieparken in één van de 16 Vlaamse regio’s, dat is Vlaanderen zonder de Kust en de kunststeden.

Van de 2,3 miljoen Belgische en Nederlandse vakantiegangers in Vlaamse regio’s kiest 2% voor het Hageland en 7% voor de Groene Gordel. In het Hageland trekken de hotels en gastenkamers de meeste vakantiegangers. In de Groene Gordel realiseren de hotels veel overnachtingen voor zakenreizigers en richten de gastenkamers zich meer op de vakantiegangers die de regio willen verkennen.

Wandelen en fietsen, maar ook de bier- en wijnbeleving trekken vakantiegangers

Hageland

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in het Hageland zijn de mogelijkheden om te fietsen (42%) en te wandelen (40%). In tweede instantie komen de mensen ook voor de rust (33%), het landschap en de omgeving (33%). Volgens de vakantiegangers in de regio beantwoordt het Hageland het best aan het kenmerk “Mooi landschap, natuur”. 90% van de vakantiegangers is uiterst tot zeer tevreden over het Hageland als vakantiebestemming. De tevredenheid over natuur en omgeving scoort goed, net als de tevredenheid over het vakantiegevoel.

In vergelijking met de rest van Vlaanderen kan het aanbod van restaurants en cafés nog verbeterd worden. Opvallend is dat voor 6% van de vakantiegangers de bier- en wijnbeleving dé belangrijkste activiteit tijdens de vakantie was. 31% van de vakantiegangers bezoekt tijdens zijn verblijf een andere toeristische regio; vooral Leuven is populair (10%).

‘De toeristen zijn zeer tevreden over hun verblijf in het Hageland, 97% zou de regio aanbevelen bij familie en vrienden en 83% laat weten binnen de 3 jaar terug te keren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer