Tiense Suiker wordt efficiënter met Vlaamse ecologiesteun

TS
De Tiense Suikerraffinaderij gaat drie miljoen investeren in groene innovatie. De onderneming kan hierbij rekenen op Strategische Ecologiesteun van de Vlaamse overheid.

Met steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zal de Tiense Suikerraffinaderij sterk investeren in nieuwe technologieën om het productieproces van suiker nog efficiënter en energiezuiniger te maken. Goed voor 5.744 ton minder CO₂-uitstoot per jaar en 150.000 m³ minder waterverbruik.

“De Tiense Suikerraffinaderij trekt de kaart van unieke, innovatieve, water- en energiebesparende technologieën”, zegt Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw. De investering in een nieuwe diffusietoren maakt deel uit van de globale strategie van het bedrijf op vlak van milieu en duurzaam energieverbruik. Deze investering past binnen het project om efficiënt met water om te springen en sluit aan bij de ambitie om de competitiviteit, duurzaamheid en productiviteit van onze bedrijven te garanderen. Het moet de toekomst van de fabriek in Tienen helpen verzekeren en de werkgelegenheid in de regio waarborgen.”

Tiense Suiker is marktleider voor suikerproductie en sterk verankerd in de Vlaamse economie. Het bedrijf telt ongeveer 600 medewerkers. Alle nevenproducten van de suikerproductie krijgen een tweede leven, doorgaans in de landbouw. De Tiense Suikerraffinaderij creëert met zijn activiteiten een indirecte werkcreatie voor meer dan 6.000 gezinnen.

Momenteel dringt zich een grote investering op in Tienen voor de vervanging van de huidige diffusietrommels. Dat is de installatie waar de suiker uit de suikerbieten gehaald wordt door het uitlogen met water. Deze trommels zijn 30 tot 40 jaar oud en op het einde van hun levensduur. De suikerfabriek vervangt de huidige diffusietrommels nu door een innovatieve, hoogtechnologische diffusietoren, goed voor de verwerking van 14.500 bieten per dag. De toren biedt op het vlak van energieverbruik en suikerverliezen een competitieve voorsprong die belangrijk is in een industrie die door het wegvallen van de Europese suikerquota in 2017 moeilijke financiële tijden doormaakt.

Lees meer over