Multiobus Tienen maakt omslag naar elektrische bussen

e-bus
Busmaatschappij Multiobus in Tienen verwacht over een week tien nieuw 100% elektrische bussen. “Daarmee zijn wij een echte voortrekker van emissievrij personenvervoer”, aldus CEO Olivier Van Mullem.

Olivier Van Mullem: “Met deze investering zijn wij het eerste Belgisch bedrijf dat investeert in zero-emissiebussen. Hiervoor is een aanpassing van onze infrastructuur op de stelplaats noodzakelijk. Deze werken, waaronder de plaatsing van een kabelbrug, laadzuilen en een pantograaf, zitten in een laatste fase en zijn in juni volledig klaar. Bovendien krijgen de chauffeurs een opleiding zodat ze perfect weten hoe ze met deze voertuigen moeten rijden. De zero-emissiebussen zullen worden ingezet in regio Oost-Brabant. Eén bus zal overigens in Wallonië rondrijden en twee bussen worden ingezet voor schoolritten in Zoutleeuw.”

In totaal zal dit private busbedrijf met 12 volledig elektrische bussen rondrijden in de ruime omgeving van Tienen. Het kocht eerder al twee groene voertuigen die sinds 2018 worden ingezet voor personenvervoer. Daarmee toont deze vooruitstrevende onderneming aan dat het perfect mogelijk is om zero-emissiebussen, zonder uitstoot van schadelijke stoffen, in te zetten in Vlaanderen.

“Jaarlijks zullen we met onze zero-emissiebussen voor een vergroening van 7 à 10% van onze bus-vloot zorgen, met daarbovenop nog bijkomende investeringen rond gebouwen, energievoorzieningen etc. Dit heeft uiteraard een sterke impact op de vergroening van regio Oost-Brabant”, aldus Van Mullem.

Multiobus is de eerste private onderneming in België die op deze schaal investeert in de vergroening van haar vloot. “Wij willen dit doen ondanks de vele twijfels die er nog zijn op gebied van kostprijs, oplaadcapaciteiten, restwaarde van voertuigen, etc.”, zegt Van Mullem. “Doordat er in de bestekken van onze klanten nog steeds geen rekening wordt gehouden met de transitie naar elektrisch vervoer, moeten wij vindingrijk zijn om deze stap toch te zetten. Wij zijn een unicum in Vlaanderen op dat gebied en hopen natuurlijk dat anderen dit voorbeeld zullen volgen.”

Info: www.multiobus.be

Lees meer over