Jarige Tiense Suikerraffinaderij investeert € 25 miljoen in nieuwe diffusietoren

Tiense suiker diff1

Vrijdagnamiddag 22 oktober werd in aanwezigheid van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) de eerste funderingspaal voor een nieuwe diffusietoren geplaatst, goed voor een investering van € 25 miljoen. De Vlaamse regering draagt € 1 miljoen bij in het kader van de Vlaamse Strategische Ecologiesteun (STRES).

“Wij zetten in op operationele excellentie en trekken hierbij resoluut de kaart van unieke, innovatieve water- en energiebesparende technologieën”, verduidelijkt directeur Jan Ingels. “Met het bouwen van deze diffusietoren verloopt het productieproces nog efficiënter en energiezuiniger.”

Het nieuwe productieproces staat garant voor 5.744 ton minder CO² uitstoot per jaar en 150.000 m³ minder intern waterverbruik.

“Tienen is suiker en suiker is Tienen. De nieuwe diffusietoren is een perfect voorbeeld van innovatie om wereldwijd aan de top te blijven”, zei minister Hilde Crevits die voor het eerst de fabriek bezocht. “Dit soort investeringen sluit aan bij de Vlaamse ambitie om de competitiviteit, duurzaamheid en productiviteit van onze Vlaamse voedingsindustrie te garanderen. Het moet de toekomst van de fabriek in Tienen helpen verzekeren en de werkgelegenheid in de regio waarborgen. De kers op de suikertaart is voor mij als minister van sociale economie ook de jarenlange samenwerking met een maatwerkbedrijf.”

Lees verder onder de foto
TS2

Met de STRES-steun verleent de Vlaamse regering extra impulsen aan bedrijven die investeren in nieuwe en niet-gestandaardiseerde ecologische technologieën die omwille van hun meerkost en kostprijs niet altijd rendabel is.

De Tiense Suikerraffinaderij is een van de oudste bedrijven van het land en werd in 1836 opgericht. Sinds 1989 maakt het deel uit van de groep Südsucker. De fabriek produceert suiker op basis van suikerbieten. Naast de gekende suikerklontjes en diverse variëteiten voor dagelijks gebruik maakt ze ook diverse producten voor de voedingsindustrie. Momenteel planten ongeveer 4.000 landbouwers bieten op 40.000 ha landbouwgrond, goed voor 3,5 miljoen ton suiker. Hiervan wordt 500.000 tot 600.000 suiker gemaakt.

Lees meer over