Jeroen Meus gelauwerd met belangrijke Nederlandse prijs

14 januari 2022 | 10u27 | Gepost door redobra@telenet.be
Leuvens stadsbestuur draagt Jeroen Meus voor als ereburger van de stad
Jeroen Meus wordt in Nederland gehuldigd met de Johannes Van Damprijs voor zijn verdiensten in de verspreiding van de internationale gastronomie.

Jeroen Meus heeft een belangrijke prijs beet. Dat meldt alvast de VRT. Jeroen presenteert al sedert 2010 het immens populaire kookprogramma 'Dagelijkse kost'. Daarnaast maakte hij inmiddels nog andere culinaire programma's en trok zelfs in 2014 de wereld rond om de mondiale keuken te exploreren. Door zijn televisieprogramma's en kookboeken kwam Jeroen in de keukens van heel Vlaanderen en Nederland terecht. "Jeroen Meus is een sociale verbinder die laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen", zegt Louise Fresco, juryvoorzitter voor de Johannes Van Damprijs.

"Jeroen is niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht. Hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen."

De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs die sinds 2013 wordt uitgereikt door de universiteit van Amsterdam aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De prijs is vernoemd naar Johannes Van Dam,(culinair) journalist en schrijver. Het is een juryprijs. In de eerste jury zat Joannes van Dam zelf. 

De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt na afloop van de eerste dag van het Amsterdam Symposium on the History of Food. Vanaf 2018 een maal in de twee jaar tegelijk met de Joop Witteveenprijs (prijs voor het beste historische onderzoek in de eetcultuur van Nederland en Vlaanderen). De prijs ging in het verleden onder meer naar de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi en naar de Franse chef-kok Alain Passard. 

Lees meer over