Het eerste yoghurtpotje van gerecycleerd plastic komt uit Rotselaar

5 maart 2021 | 11u46 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
danone rotselaar
Het eerste yoghurtpotje uit 30% gerecycleerd en recycleerbaar plastic wordt geproduceerd bij Danone in Rotselaar en is nu verkrijgbaar in België.

Danone brengt vandaag het nieuwe product op de markt: het potje van Light & Free Fruit-yoghurt, dat uit PET-plastic bestaat en geproduceerd wordt in Rotselaar, bevat nu 30% gerecycleerd plastic (rPET). Danone werkt in België nauw samen met Fost Plus om recyclage in ons land te optimaliseren, meer specifiek rond de lancering van de Nieuwe Blauwe Zak.

Danone wil hiermee aantonen dat het mogelijk is om, net als voor waterflessen, gerecycleerd plastic te gebruiken voor yoghurtpotjes. Het is zelfs een milieuvriendelijkere optie dan glazen potten. Zo luidt het bij de producenten.

De Belgische productiesite in Rotselaar is één van de eerste Danone-fabrieken in Europa die op een van haar productielijnen overschakelt van PS (een hard en breekbaar plastic) op PET (een recycleerbaar plastic dat in een gesloten circuit kan worden gebruikt). 

Tegen 2025 wil Danone alle verpakkingen ontwerpen volgens de principes van de circulaire economie. Dit betekent dat ze allemaal recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zullen zijn. Plastic voor eenmalig gebruik, zoals de plastic lepels die bij sommige producten worden geleverd, voldoet hier niet aan en is bijna volledig uit het aanbod verdwenen. Danone werkt momenteel bijvoorbeeld aan houten alternatieven.

Samen met haar partners zet Danone zich al geruime in om oplossingen te vinden voor alle onderdelen van haar verpakkingen. De producent van Actimel-flesjes is al bijna 20 jaar gevestigd op de vestiging in Rotselaar. Het flesje Actimel bevat nu de helft minder plastic dan toen het in 1994 in Rotselaar werd gelanceerd, wat bijdraagt tot de vermindering van de CO2-uitstoot. In België is het flesje altijd al recycleerbaar geweest via de PMD-zak en vindt het een tweede leven in buizen, pallets, kratten of dozen.

Lees meer over