Groep Agora Culinair neemt failliete Vleminckx Leuven over

27 december 2019 | 22u53 | Gepost door redactie
Groep Agora Culinair neemt failliete Vleminckx Leuven over
De familiale groep Agora Culinair neemt het handelsfonds, de voorraden en de vaste activa van horecagroothandel Vleminckx uit Leuven over. Dat bedrijf ging de dag na Kerstmis failliet. Volgens Mario Vleugels wordt een doorstart gemaakt en zijn de activiteiten goed leefbaar binnen het ruimere kader van de Agora Culinair groep. De overnemer blijft de klanten van Vleminckx bedienen en wil zoveel mogelijk medewerkers aan boord houden.
Het bericht Groep Agora Culinair neemt failliete Vleminckx Leuven over verscheen eerst op Leuven Actueel.

Niet meteen een rustige Kerst voor de familie Vleugels. Meteen na de uitspraak van het faillissement van Vleminckx startten de onderhandelingen met de curator. Die leidden vrijdagmorgen tot een akkoord. “Wij zien in Vleminckx echt kansen op een succesvolle exploitatie”, zegt Mario Vleugeld, zaakvoerder van Agora Culinair. “Wij hebben met onze groep vestigingen in ons moederbedrijf in Herentals, in Hamont met Van Hout en Sint-Truiden met Limbufreez. In Leuven een vierde distributiecentrum hebben, past eigenlijk perfect in onze strategie. Op die manier kunnen we optimaal de drie provincies bedienen.”

De groep Agora Culinair heeft al heel veel klanten in Vlaams-Brabant. Die worden nu beleverd vanuit Herentals of Limburg. “Met de huidige realiteit van beperkte mobiliteit én de trend naar authentieke en verse producten, vormen korte afstanden voor ons een grote meerwaarde”, zegt Mario Vleugels. “Wij kunnen onze eigen klanten in die regio nu vanuit Leuven een nóg betere service bieden en we krijgen er met de klanten van Vleminckx een heel pak mooie horecazaken bij. Dat biedt ons ook een groei in volume, wat ons versterkt in onze strakke prijzenpolitiek. Vleminckx draaide jaarlijks een volume van 14 miljoen euro. Dat is toch aanzienlijk.”

Mario Vleugels wil zoveel mogelijk van de dertig medewerkers aan boord houden. “Ook de zaakvoeder Michel Schuermans komt mee in de groep”, zegt hij. “Wij hebben de analyse van het faillissement gemaakt. De oorzaak zoeken we niet bij de mensen. Wel in de realiteit dat volume en realistische afstanden voor levering cruciaal zijn. Vleminckx had klanten tot in Nederland en Parijs. Dat kan je moeilijk rendabel doen. Voor die buitenlandse klanten bieden wij nu oplossingen via partners in die landen.”

Veel Kerstvakantie was er niet voor de betrokken medewerkers. “Wij wilden de klanten meteen bewijzen dat Vleminckx door de overname een nóg betere service kan bieden. We hebben al die zaken meteen na de ondertekening van de overname vrijdag al gecontacteerd. Ze kregen op vrijdag én op zaterdag meteen de vernieuwde service. Net die service en die nabijheid vormen dé grote sterkte van onze groep”, besluit Mario Vleugels.

Het bericht Groep Agora Culinair neemt failliete Vleminckx Leuven over verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over