Tienenaars rijden volgende week met zonnewagen door Sahara

solarwagen

Ruben Holsbeekx (21) en Wies Torsin (21), twee studenten uit Tienen, nemen van 25 tot 29 oktober deel aan de Solar Challenge Morocco, een wedstrijd voor wagens aangedreven door zonne-energie. Samen met 18 andere ingenieursstudenten maken ze deel uit van het Agoria Solar Team, het studententeam van de KU Leuven dat afgelopen jaar werkte aan het ontwerp en de bouw van een gloednieuwe zonnewagen.

Tijdens de Solar Challenge Morocco zal het Belgische team op vijf dagen tijd 2.500 kilometer afleggen doorheen de Marokkaanse Sahara.

Ruben en Wies maken deel uit van het Agoria Solar Team, een team van 20 ingenieursstudenten dat naast hun studies vrijwillig samenwerkt om 's werelds beste zonnewagen te bouwen. De nieuwste zonnewagen, genaamd BluePoint Atlas, is de negende zonnewagen gebouwd in België. Heel wat nieuwe innovaties en vooruitgang in technologie hebben bijgedragen tot een bijzonder performant eindresultaat. Meest opvallend aan de nieuwe zonnewagen is de puntige wagenvorm met slechts drie wielen. De BluePoint Atlas vormt een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met hernieuwbare energie en de nieuwste technologieën.

“Het is geweldig om een jaar lang te kunnen werken aan een uniek en leerrijk project als het Solar Team. Op papier ziet de wagen er alvast heel goed uit, nu is het ook tijd om dit in Marokko te bewijzen”, aldus Wies Torsin die als batterijverantwoordelijke bezig is met het ontwerp en bouw van een hoogtechnologische batterij voor de zonnewagen. Dankzij het onderzoek van Wies is de zonnewagen in staat om van Tienen tot Berlijn (700 kilometer) te rijden met een volgeladen batterij.

Ruben is verantwoordelijk voor de marketing van het Solar Team. Dit houdt in dat hij zich bezighoudt met zaken als sponsoring, logistiek en evenementen. “We kijken enorm uit naar de rit doorheen Marokko. Dit is het hoogtepunt waar we al meer dan een jaar naartoe werken. Het wordt ongetwijfeld een uitdagende en spannende wedstrijd.”

Lees verder onder de foto
solarwagen team

Het zal de eerste keer zijn dat er met een Belgische zonnewagen op het Afrikaanse continent wordt gereden. Op vijf dagen tijd zal de zonnewagen zo'n 2.500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de warme Sahara en langs de voet van het Atlasgebergte. De lat ligt hoog voor het Belgische team, want met hun vorige zonnewagen werden ze zowel Europees als wereldkampioen. Gewoonlijk vindt het wereldkampioenschap plaats in Australië, maar vanwege de strenge coronamaatregelen in het land kon er dit jaar geen editie plaatsvinden.

Het team bevindt zich ondertussen al enkele weken in Marokko en houdt zich bezig met de laatste voorbereidingen voor de wedstrijd.

De Bluepoint Atlas in cijfers: Topsnelheid: 150 kilometer per uur, weegt 180 kg en heeft een autonomie van 700 km zonder zon. Zonnepaneel: 292 silicium zonnecellen (4 m²). Aandrijving: Zelfontworpen elektromotor met efficiëntie van 98%

Lees meer over