Provincie steunt sociale ondernemers

provincie
De provincie Vlaams-Brabant investeert 290.000 euro in 12 projecten van sociale ondernemers uit Herent, Leuven, Roosdaal, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Vilvoorde en Zemst. Hiermee steunt ze organisaties bij het opzetten van acties die werk creëren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Met de subsidies voor sociaal ondernemerschap steunen we bedrijven, verenigingen en allerlei andere soorten organisaties bij het opzetten van acties die tewerkstelling creëren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Projecten die de brug slaan tussen reguliere bedrijven en bedrijven uit de sociale economie, worden hierbij extra beloond”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde van economie.

Dit jaar ontvingen 12 projecten samen 290.000 euro.
Het gaat om de volgende projecten:

  • SPIT Tewerkstelling uit Leuven met ‘IoT om de vullingsgraad van textielcontainers te meten’ (4.000 euro)

    De ophaling van textiel in de textielcontainers van de ViTes-groep, die in verschillende gemeenten opgesteld staan, verloopt op dit moment inefficiënt. Soms treffen de medewerkers zo goed als lege containers aan terwijl andere overvol zitten.
    Men gaat sensoren aanbrengen op de containers, die aangeven wanneer een container vol zit. De sensoren hebben een economische impact (minder ritten, minder arbeidsuren, minder transportkosten, minder meldingen sluikstorten en dus minder extra niet ingeplande ritten),  ecologische impact  (minder CO2-uitstoot, minder restafval) en maatschappelijke impact (minder sluikstort- en zorgt voor meer tevreden buurtbewoners) impact.
    SPIT vraagt een subsidie voor de aankoop van sensoren, antennes en het abonnementsgeld voor 110 kledingcontainers.

  • Televil uit Vilvoorde met ‘Digitalisering inzameling’ (3.000 euro)

    Met dit project wil kringwinkel Televil het proces van inzameling digitaliseren via de implementatie van het KPRS systeem. KPRS staat voor Kringloop, Planning en Registratiesysteem.
    Concreet gaat het in dit dossier over de aankoop van 20 tablets voor de medewerkers aan de invoer en in de vrachtwagens om de ingezamelde goederen te registreren. Via deze tablets en de toegepaste software kan Televil het proces van inzameling vereenvoudigen en de dienstverlening naar de klanten optimaliseren. Op die manier streeft men naar een efficiëntiewinst, een ecologische winst en een betere service.

  • The Value Factory uit Mechelen met ‘De Boer Op’ (36.000 euro)

    The Value Factory is een nieuwe organisatie die ontstaan is uit een samenwerking tussen ECOSO en Live Tomorrow, de organisatie achter Tomorrowland.
    Eén van de projecten die ze samen hebben uitgewerkt is Camp to Camp. Achtergelaten tentjes op de kampeerterreinen bij het festival worden opgehaald en hersteld en opnieuw verhuurd. Bij gebrek aan festivals omwille van corona willen ze experimenteren met pilots ‘circulaire kampeerbeleving’ bij boeren, op erfgoedsites.,

  • Oostrem vzw uit Herent met ‘People Made 2.0’ (40.000 euro)

    People Made is een samenwerkingsverband van meer dan 40 Vlaams-Brabantse maatwerkbedrijven en arbeidszorginitiatieven en stelt zich als doel de sociale economie en haar producten bekend maken bij een breder publiek.
    Met een subsidie wil Oostrem People made naar een hoger niveau tillen met volgende acties: organisatie van fysieke winkelpunten, een digitaal platform met online webshop, een professionaliserings- en circulariseringstraject voor de organisaties en een business plan met oog op de verzelfstandiging van People made.

  • Volmaakt uit Gent met ‘Sociaal Gemaakt’ (28.000 euro)

    Volmaakt is een vzw die de verbinding legt tussen designers en maatwerkbedrijven. Eén van de designers is Sep Verboom. Hij won in 2018 de Henry Vandevelde award voor Young talent en kiest heel expliciet voor circulaire en sociale producten.
    Volmaakt gaat een traject uitwerken voor 3 maatwerkbedrijven. Dit behelst ‘social circular design’ producten, vervaardigd door sociale economie in een nauw partnerschap van designers met sociale economie.

  • Mivavil vzw uit Vilvoorde met ‘Optimalisering ergonomie textielafdeling’ (3.500 euro)

    ViTeS heeft een nieuwe site aangekocht in Boortmeerbeek waar het textiel van de hele ViTeS-groep zal worden behandeld. Men wil meteen oog hebben voor de ergonomie in de nieuwe textielhal en wil 8 elektrische, in de hoogte verstelbare werktafels en 8 antivermoeidheidsmatten voor de doelgroepmedewerkers aankopen die staand werken aan de sorteerband.

  • De Vlaspit uit Scherpenheuvel-Zichem met ‘Upgrade kurk circulair’ (36.000 euro)

    De Vlaspit is een sociale economie bedrijf dat naast kaarsen ook kurk recycleert.
    Ze hebben voor de inzameling en de verwerking een ruim netwerk uitgebouwd. Er zijn al experimenten met producten van gerecycleerde kurk lopende. Zo gaat men het gebruik van kurk in kurk-kalk chapes als mogelijke isolatie verder vermarkten bij aannemers en in het Vlaams-Brabants renovatieproject. Nu het procedé van de boomspiegels verder op punt gezet is, wil men deze markt ook verder verkennen.

  • Stichting Leuven.Inc uit Leuven met ‘Slimme inzet van technologie in de sociale economie op weg naar inclusiviteit en circulariteit’ (24.000 euro)

    Stichting Leuven.Inc is een netwerk van hoogtechnologische bedrijven. De Stichting wil het impactvol ondernemen uitdragen, wil de samenwerking tussen sociale economie en reguliere economie bevorderen en wil de circulaire economie stimuleren.
    Centraal staat de technologie, die de eigen leden van de stichting in huis hebben maar ook andere technologieën die de tewerkstelling van personen met beperkingen kan ondersteunen door complexe processen te vereenvoudigen.

  • Pro Natura uit Roosdaal met ‘Sociale en circulaire hub Noordrand BXL’ (36.000 euro)

    Pro Natura wil samen met Ecoworks en Sonian Wood coop bekijken of een samenwerking mogelijk is op een aantal vlakken. Men wil de activiteiten bekijken of ze houtige reststromen van Pro Natura en Sonian Wood coop kunnen verwerken tot biochar, deze mengen met compost en gedroogde rietvezels zodat ze door Ecoworks kunnen worden gebruikt voor dak/geveltuinen.

  • IGO uit Leuven met ‘Duurzame gedragsverandering doelgroepmedewerkers milieuploegen (LDE)’ (3.500 euro)

    IGO gaat 25 werknemers een opleiding ‘defensief autorijden’ laten volgen om ervoor te zorgen dat er minder ongevallen gebeuren, minder medewerkers een snelheidsovertreding begaan er minder klachten zijn over het rijgedrag.

  • Hof van Beieren uit Zemst met ‘Beleefboerderij’ (36.000 euro)

    Het Hof van Beieren heeft een partnerschap uitgebouwd om de erfgoedsite Hof van Beieren in Zemst om te vormen tot een ‘beleefboerderij’: met een brasserie, een streekwinkel, een blotevoetenpad, een atelier, een ontmoetingsplaats, een zomer pop-up bar. Men werkt hiervoor samen met Natuurpunt, maar ook met lokale cateraars en bioboeren. In alle activiteiten wil men personen met een afstand tot de arbeidsmarkt inschakelen.

  • WZC Passionisten uit Tienen met ‘Samenwerken met Passi(onisten)’ (40.000 euro)

    Het Woonzorgcentrum in Tienen heeft een professioneel uitgebouwde keuken, die niet wordt gebruikt. De inwoners krijgen hun maaltijden uit de centrale keuken van de Zorggroep Alexianen Tienen. Tegelijkertijd is De Winning, op zoek naar mogelijkheden om haar horeca activiteiten in Vlaams-Brabant uit te breiden.
    Men gaat een  procesbeheerder en eigen medewerkers inschakelen voor het uitwerken van een ondernemingsplan voor de uitbating van het seniorenrestaurant, de cafetaria en het terras. Bovendien wil men ook bekijken hoe men de doelgroep kan inzetten voor logistieke activiteiten ter ondersteuning van het woonzorgcentrum.

Recyclage van gebruikte sterilisatiedoeken uit ziekenhuizen

Eén van zulke projecten, die in 2020 een subsidie kreeg van 22.175 euro, is het project van Oostrem-Dé Werkplaats, Huis in de Stad, Ons Tehuis Brabant en EnAdvis. Dit partnerschap werkt samen met 9 ziekenhuizen aan de recyclage van gebruikte sterilisatiedoeken.

“Onze mensen verwijderen alle stickers en labels. Dan plooien we de doeken en maken er balen van, klaar om naar het recyclagecentrum te vertrekken. Het is een grote afvalberg minder. UZ Leuven gebruikt ongeveer 20 ton sterilisatiedoeken per jaar. De doeken worden uiteindelijk verwerkt tot korreltjes polypropeen, dat in heel veel dingen gebruikt kan worden, denk maar aan bloempotten”, zegt Marcia Geerinckx, coördinator van Dé Werkplaats.

De medewerkers van De Werkplaats aan de slag met de sterilisatiedoeken

De medewerkers van De Werkplaats aan de slag met de sterilisatiedoeken

Het initiatief komt van Ann Van Den Bosch, doctor in de scheikunde en zaakvoerder van EnAdviS dat milieuprojecten op touw zet.

“Ziekenhuizen hebben veel kleine maar waardevolle afvalstromen. De kunst is om die stromen aan de bron te sorteren en te kanaliseren naar hubs”, legt ze uit. “Zo fungeert Dé Werkplaats in dit geval als hub waar die stromen samenkomen”.

Story image

“Het verheugd ons om te zien dat sociale-economiebedrijven de missing link kunnen zijn in een transitie naar een circulaire economie. Het gaat immers vaak om arbeidsintensieve, repetitieve taken die perfect aansluiten bij de mogelijkheden van de doelgroepmedewerkers uit de sociale economie”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Zoals Enadvis Oostrem heeft gevonden, willen we nog meer bedrijven in contact brengen met de sociale economie via het platform doeners.be

Lees meer over